Már rég meg akartam sütni a banánkenyeret, amelynek receptjét egy skandináv főzőműsorban láttam. Olyan egyszerűnek tűnt és olyan étvágygerjesztően beszélt róla a cukrász, hogy lehetetlen volt ellenállni. Végre vettem banánt és elkészítettem ezt a nagyon finom banánknyeret. A tésztája könnyű, az íze természetesen banános. Jó pont, hogy sütés közben isteni illat lengi be a lakást, a banán a vanília illatával keveredik, igazán meghitt hangulatot varázsolnak egy hűvös vagy még inkább hideg napon. Csokidarabokkal ízesítettem a banánkenyerem, de lehet apróra vágott dióval és mandulával is. Érdemes kísérletezni. Kávéhoz, teához nagyon ajánlom.
Hozzávalók:
- 3 érett nagy banán
- 6 evőkanál olvasztott vaj
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 100 gramm kristálycukor
- 100 gramm barnacukor
- 2 csipet só
- 210 gramm liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ízlés szerint apróra vágott csoki/dió/mandula (én 60 gramm csokit tettem bele)
Elkészítés:
A banánokat meghámozva egy keverőtálba tesszük és villával pépesre zúzzuk. A felolvasztott vajból hat evőkanállal teszünk a banánokhoz és jól elkeverjük. A vaníliakivonatot is hozzáadjuk meg a tojást is, ezekkel is alaposan elekevrjük. Hozzáadjuk a cukrokat, majd a lisztet a szódabikarbónával és a sóval elkeverjük és beleszitáljuk a tálba. Az egészet nagyon alaposan összekeverjük, végül a csokidarabokat is belekeverjük. Egy tégla alakú sütőedényt kivajazunk és beleöntjük a masszát, amit aztán 180 fokra előmelegített sütőbe helyezünk. Alul-felül sütési funkción 60-70 percig sütjük. Ha kész, hagyjuk hűlni 30 percet, majd a banánkenyeret kiborítjuk a sütőformából. Ekkor még langyos, de ha nem tudunk várni a kóstolással, tálalással, már szeletelhetjük is. Langyosan is, teljesen kihűlve is nagyon finom.