Ez a recept már egy ideje megvan, de csak most jutottam oda, hogy meg is csináljam. Ugyanis elég jól álltam citrommal, minden vásárláskor vettem párat, bízva abban, hogy beköszönt a limonádés időszak. Mindenestre jó dolog volt elkészíteni ezt a pitét, már a sütés alatt éreztem, hogy klassz lesz, hiszen isteni citromillat terjengett a konyhában. Aztán alig vártam, hogy kihűljön és megkóstolhassam: ez egy frissítő, könnyű sütemény, ami a nyári melegben is remek lesz. További előnye, hogy hamar megvan és nagy konyhai szaktudást sem igényel, bátran nekiállhatnak kezdő háziasszonyok is.
Hozzávalók:
- 19 és 8,5 dkg liszt
- 9 és 15 dkg porcukor
- 17 dkg vaj
- 3 citrom
- csipet só
- 4 tojás
Elkészítés:
19 dkg lisztet elkeverünk 9 dkg porcukorral, egy citrom héját belereszeljük, hozáadjuk a vajat és a sót, majd gyúrjuk. Olyan lágy tésztát kapunk, amit nem lehet se nyújtani, se formázni. Beletesszük a piteforma közepébe, majd a kezeinkkel szépen elsimogatjuk a formában úgy, hogy jusson az oldalára is. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, betesszük a tésztát, és alul-felül funkción 15 percig sütjük.
Közben elkészítjük a krémet: 4 tojást 2 citrom reszelt héjával, a 3 citrom levével, 15 dkg porcukorral habosra keverünk, végül hozzáadjuk a 85 gramm lisztet, amellyel szintén alaposan összekeverjük. Ha letelt a sütőben a 15 perc, kivesszük a piteformát, a tészta közepébe öntjük a krémet, és visszatesszük a sütőbe 18-20 percre. Majd megvárjuk, míg kihűl a pite, meghintjuk porcukorral és szeletelhetjük is.