Nem sok élesztőm volt itthon, amikor március 13-án úgy határoztunk, hogy bezárkózunk. Azokat elhasználtam kalácsokra, de amikor nemrég végre nagyobb mennyiségű élesztőhöz jutottam, elkezdtem zsemléket készíteni. Ez a tejes zsemle nagyon finom, jó puha, és még másnap is jó. Szerintünk jobb, mint a bolti. A hozzávalókból 7 és fél zsemle szokott sülni.
Hozzávalók:
- 480 gramm liszt
- 15 gramm kocka élesztő
- 15 gramm só
- kb.7 gramm cukor
- 20 gramm vaj
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl víz
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, közben a tejet meglangyosítjuk. A langyos tejbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg az élesztő felfut, a zsemle többi hozzávalóit belerajkuk egy nagy tálba, majd az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk. Gyúrjuk, dagasztjuk, akkor lesz jó, ha a tészta a táltól és a kezünktől is szépen elválik. Majd lefedjük egy tiszta konyharuhával, és kelni hagyjuk egy órán át. Ezt követően kis zsemléket formázunk a tésztából, nekem 7 és egy mini zsemle szokott kijönni. A zsemléket vagy egy kivajazott tepsibe vagy egy szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Újból letakarjuk a konyharuhával, és úgy 20 percig hagyjuk kelni. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a megkelt zsemléket betoljuk a sütőbe. Alul-felül sütési funkción 40-45 percig sütjük. Hamar kihűl, hamar fogyaszthatjuk.