Néhány éve készítette először Anyukám a kókuszkockát, és mert az egyik unokája tojásallergiás, kihagyta belőle a tojást. Észre se venni, nem hiányzik, rögtön a család kedvence lett. Annyira, hogy a legutóbbi családi összejövetelen a 15 éves unokahúgom készítette el, ebéd után tálalták, és alig 10 perc múlva csak azért maradt kb. 3 kocka, mert valaki szólt, hogy hagyjunk annak is, aki épp nem ült az asztalnál. A rum is opcionális hozzávalója, mivel egy 4 éves kislány is van a családban, leginkább kihagyjuk, de most csak magunknak sütöttem Mikulásra, tettem bele egy kevéske rum aromát. Így is nagyon finom.
Hozzávalók:
A kocka tésztájához
- 25 dkg porcukor
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 6 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 2 evőkanál méz
A mázhoz:
- 10 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 2 dkg cukrozatlan minőségi kakaópor
- 1-2 evőkanál rum vagy kávéskanál rum aroma (elhagyható)
- 1,5 dl tej
És kb. 20 dkg kókuszreszelék, amiben a mázas kockákat megforgatjuk.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan csomómentesre keverjük, egy enyhén folyós tésztát kell kapnunk. Egy magasabb falú tepsit, szögletes sütőedényt kibélelünk sütőpapírral, majd ráöntjük a tésztát. Szépen elegyengetjük, végül a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és alul-felül sütési funkción 25-30 percig aranybarnára sütjük.
Amíg sül a tészta, elkészítjük a mázat. A hozzávalókat egy mélyebb lábasba tesszük, és lassú lángon addig melegítjük, amíg a vaj elolvad benne. Időnként keverjük meg.
A mázat és a tésztát is hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tésztát egyforma kockákra vágjuk. Előbb a mázban forgatjuk meg, figyelem, nem áztatjuk, csak forgatjuk, majd az egy mélyebb tálkába borított kókuszreszelékben. Egymás mellé és fölé helyezzük őket egy kínáló edénybe.