Igazán finom második fogás egy leves után
Vannak olyan ételek, amelyeket ha egyszer elkészítettünk, biztos, hogy másodszor, harmadszor, sőt sokadszor is elkészítjük. Ez a palacsinta pont ilyen. Annyira finomak benne az ízek, hogy rögtön kedvenc lett. Mivel nemcsak jóízű, hanem jól is néz ki, vendégeket is várhatunk vele. Macerás megcsinálni, kell hozzá palacsinta, töltelék és öntet, de bizton állíthatom, hogy megéri a fáradozást.
Hozzávalók:
A palacsintához (ez saját recept)
- 5 evőkanál liszt
- 1 tojás
- csipet só
- egy kávéskanál cukor
- kb. 3 dl folyadék - fele tej, fele szénsavas ásványvíz
- 1 evőkanál étolaj bele és egy kevéske olaj a palacsinták kisütéséhez
A töltelékhez
- 25 dkg tehétúrú
- ízlés szerint mazsola
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál rum vagy rum aroma
- 3 evőkanál vaj
- 2 tojás
Az öntethez
- 1 tojás
- 1 csomag (bourbon) vaníliás cukor
- 3 dkg porcukor
- 1 dl tej
Elkészítés:
A mazsolákat beáztatjuk a rumba vagy rum aromába. Aztán elkészítjük a palacsintákat: a hozzávalókat összekeverjük, a folyadékot lassan adagoljuk hozzá, folyamatosan kevergetjük míg sima folyékony tésztát kapunk. Végül elkeverjük benne az olajat, így nem szükséges minden egyes palacsinta előtt beolajozni a palacsintasütőt. Kisütjük őket. Ez a mennyiség 5-6 palacsintára elég.
Most elkészítjük a tölteléket: a hozzávalókat alaposan összekeverjük, a beáztatott mazsolákat lecsepegtetjük, így adjuk a masszához, végül ezzel az ízesített túróval megtöltjük a palacsintákat. Jó gazdagon. Aztán a palacsintákat középen kettévágjuk, és elhelyezzük őket ízlésesen egy kivajazott kb. 20x25 cm-es tálban.
Most megcsináljuk az öntetet: ezúttal is a hozzávalókat alaposan elkeverjük, sima, folyékony öntetet kell kapnunk, amit ráöntünk a sütőedényben lévő palacsintákra. Betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe, és alul-felül funkción csaknem 20 percig sütjük, addig, amíg az öntet kissé megszilárdul.
Langyosan tálaljuk.