Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Gulyásleves
Lehet marha- és sertéshússal is készíteni

A gulyásleves igazi Hungarikum, amit szerte a világon ismernek. A hozzánk látogató külföldiek jelentős része biztos beül valamelyik étterembe egy tányér gulyásért. A hagyományos verzió marhalábszárral készül, de szokták főzni combbal és sertéshússal is. Én is váltogatom, hol marha-, hol sertéshúsból készítem el. Mindenhogy finom, de ha marhahússal főzöm, akkor a lé sötétebb. Finom friss kenyér dukál hozzá.

gulya_sleves1.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg hús
  • 1 vöröshagyma
  • 1 TV paprika
  • 1 nagy paradicsom
  • 1 zellergumó
  • 1 fehérrépa
  • 2 szép sárgarépa
  • 3-4 burgonya
  • fél teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál édes színespaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • kevés étolaj vagy 2 evőkanál sertészsír
  • kb. 2,5 l víz

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Egy lábasban olajat/zsírt hevítünk, abban megdínszteljük a hagymát. Közben a húst megmossuk, közepes kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához. Hozzáadjuk a köményt, színespaprikát, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beletesszük a kicsumázott és 3-4 darabra vágott TV paprikát és az ugyancsak 3-4 szeletre vágott  paradicsomot is. Fedőt teszünk a fazékra, és a hústól függően főzzük: sertéscombot kb. egy óráig, a marhahúst jóval tovább. Amíg a hús készül, megpucoljuk a zöldségeket, karikákra vágjuk a répákat, a zellert, a krumplit kockákra. Ha a hús majdnem kész, hozzáadjuk a zöldségeket. A krumplit ilyenkor nem teszem bele, mert annak jóval kevesebb idő is elég ahhoz, hogy finomra főjjön. Szóval hozzáadtuk a zöldségeket, és az egészet felöntjük vízzel, 2-2,5 literrel. Addig főzzük így fedő alatt, amíg a zöldségek megpuhulnak. Végül a krumplikat is hozzáadjuk, majd ha azok is megpuhultak, kóstoljuk, s ennek függvényében sózzuk még esetleg.

Friss kenyérrel kínáljuk.

gulya_sleves3.jpg

gulya_sleves2.jpg

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (8) bab (2) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bejgli (1) bodza (1) bolognai (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) bulgur (1) burgonya (2) cézár saláta (1) chili (2) citrom (2) cseresznye (1) csíkos (1) csirke (6) csoki (6) csülök (1) cukkini (1) darálthús (2) darált hús (1) desszert (3) diétás (3) dió (6) ebéd (2) édesség (1) édességek (53) egyebek (20) egytálétel (2) élesztő (1) eper (5) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (4) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (28) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (3) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (3) gyümölcsleves (1) hal (1) halászlé (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (9) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (8) kalács (3) káposzta (1) karácsony (13) karaj (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (2) kókusz (1) kolbász (1) körte (1) krémleves (9) krumpli (3) kuglóf (2) kukorica (1) langalló (1) lángos (1) lasagne (1) lekvár (4) lencse (1) leveles tészta (5) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (23) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) majonéz (1) majoránna (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (2) mazsola (1) meggy (2) meggyleves (1) menta (1) méz (3) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) mustár (1) narancs (2) nasi (1) nokedli (1) november (2) Nutella (1) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (6) őszibarack (1) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (5) pizza (1) pogácsa (2) pohárdesszert (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (2) rétes (1) rizs (1) sajt (2) saláták (4) sárgabarack (2) sárgabarcak (1) sertéshús (5) sonka (2) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (2) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) sütőzacskó (1) szegfűszeg (1) szilva (4) szilveszter (11) szörp (1) szűzérme (2) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (6) tejföl (1) tejszín (1) tél (3) tepertő (1) tészta (4) tojás (2) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) töltött káposzta (1) tonhal (1) torta (2) tortilla (1) túró (4) Újév (1) vacsora (1) vanília (3) virsli (1) zabkeksz (1) zabpehely (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása