A gulyásleves igazi Hungarikum, amit szerte a világon ismernek. A hozzánk látogató külföldiek jelentős része biztos beül valamelyik étterembe egy tányér gulyásért. A hagyományos verzió marhalábszárral készül, de szokták főzni combbal és sertéshússal is. Én is váltogatom, hol marha-, hol sertéshúsból készítem el. Mindenhogy finom, de ha marhahússal főzöm, akkor a lé sötétebb. Finom friss kenyér dukál hozzá.
Hozzávalók:
- 50 dkg hús
- 1 vöröshagyma
- 1 TV paprika
- 1 nagy paradicsom
- 1 zellergumó
- 1 fehérrépa
- 2 szép sárgarépa
- 3-4 burgonya
- fél teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál édes színespaprika
- só, bors ízlés szerint
- kevés étolaj vagy 2 evőkanál sertészsír
- kb. 2,5 l víz
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Egy lábasban olajat/zsírt hevítünk, abban megdínszteljük a hagymát. Közben a húst megmossuk, közepes kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához. Hozzáadjuk a köményt, színespaprikát, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beletesszük a kicsumázott és 3-4 darabra vágott TV paprikát és az ugyancsak 3-4 szeletre vágott paradicsomot is. Fedőt teszünk a fazékra, és a hústól függően főzzük: sertéscombot kb. egy óráig, a marhahúst jóval tovább. Amíg a hús készül, megpucoljuk a zöldségeket, karikákra vágjuk a répákat, a zellert, a krumplit kockákra. Ha a hús majdnem kész, hozzáadjuk a zöldségeket. A krumplit ilyenkor nem teszem bele, mert annak jóval kevesebb idő is elég ahhoz, hogy finomra főjjön. Szóval hozzáadtuk a zöldségeket, és az egészet felöntjük vízzel, 2-2,5 literrel. Addig főzzük így fedő alatt, amíg a zöldségek megpuhulnak. Végül a krumplikat is hozzáadjuk, majd ha azok is megpuhultak, kóstoljuk, s ennek függvényében sózzuk még esetleg.
Friss kenyérrel kínáljuk.