Nagyon szeretem az őszi gyümölcsöket is, meg se tudnám mondani, hogy melyik a kedvencem, mindet szívesen eszem. És süteménybe is előszeretettel használom őket. Ennél fogva nagyon megörültem, amikor nemrég egy angol főzőműsort néztem, és épp ezt az almás sütit mutatták be. Rögtön le is írtam a receptet. Van már almás sütink, ami nagy sláger, és most azt gondolom, ez a mandulás almatorta lesz a másik népszerű a családban. Annyira laza, ritkás a tésztája, hogy egy kiadós vasárnapi ebéd zárásáként is simán megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 75 gramm olvasztott vaj
- 100 gramm liszt
- 100 gramm porcukor
- fél csomag sütőpor
- 1 tojás
- 1 teáskanál mandula aroma
- 1 alma
- szeletelt mandula a tetejére
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a porcukrot összekeverjük, és elnyomkodjuk az összeállt porcukrot. Hozzáadjuk a tojást és az olvasztott vajat, és egy kanállal alaposan összekeverjük a hozzávalókat. A mandula aromát is beletesszük, elkeverjük. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy tepsit kivajazunk, kivajazzuk a sütőgyűrűket belülről, az almát megmossuk, vékony szeleteket vágunk belőle. A sütőgyűrűket rátesszük a kivajazott tepsire, és mindegyik gyűrűbe 2 evőkanál tésztát teszünk. Ezután a tésztára tesszük az almaszeleteket, 2-4 darabot mindegyikbe. Ügyeljünk arra, hogy az alma ne érjen hozzá a gyűrűhöz, másként nem tudjuk majd lemelni róla a gyűrűket. Az almákra egy-egy evőkanál tésztát teszünk, végül megszórjuk szeletelt mandulával a tetejüket. Légkeveréses funkción 22-25 percig sütjük. Majd megvárjuk, amíg a kis tortácskák kihűlnek, csak azután emeljük le róluk a sütőgyűrűket. (Ez a tésztamennyiség az én 6 centi átmérőjű sűtőgyűrűimből négybe elég.)