Olyan nagy kedvvel vásároltam a sütihez valókat, hogy csak na. Lelkesen válogattam a szilvákat, raktam kosárba a lisztet, a margarint, aztán ebben a nyárvégi kánikulában mégis nehezen szántam rá magam a sütésre. Ez a meleg valahogy nagyon bárgyúvá teszi az embert, a sütéshez meg odafigyelés kell. Persze, ami késik, nem múlik, asztalra került a szilvás morzsasüti. Aztán hamar el is fogyott, olyan finom. Aki szereti a szilvát, annak ezt ki kell próbálni.
Hozzávalók:
- 22 dkg liszt
- 10 dkg (nád)cukor
- 12 dkg sütőmargarin
- fél csomag sütőpor
- 1 tojás
- 10-12 darab egészséges szilva
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 citrom leve
- szóráshoz porcukor
Elkészítés:
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd félbevágjuk. Egy lábosba facsarjuk a citrom levét, beletesszük a szilvákat, megszórjuk őket a fahéjjal, és lassú lángon elkezdjük főzni. Addig főzzük, amíg elszíneződnek és enyhén megpuhulnak. Közben elkészítjük a tésztát: a lisztet a sütőporral és a cukorral összekeverjük, majd kis kockákban hozzáadjuk a margarint és a tojás sárgáját. Jól összegyúrjuk, álljon egybe és formázhatóvá a tészta. Majd betesszük a fagyasztóba 10-15 percre.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kivajazunk egy kis szögletes sütőedényt, lehet négyzet, lehet téglalap alakú is. Kis liszttel meghintjük, majd a tészta kétharmadát az edény alakjára nyújtjuk. Beletesszük az edénybe a kinyújtott tésztát, rákanalazzuk és egyenletesen eloszlatjuk rajta az enyhén megfőtt szilvát, végül pedig a maradék tésztát rámorzsáljuk. Betesszük a sütőbe alul-felül sütési funkcióra, 20 percig sütjük. A 20 perc leteltével légkeverésre állítjuk a sütőt és 8-10 percig sütjük így a morzsasütit. Porcukorral meghintve tálaljuk.