Mire hazaértünk a nyaralásból, megérett a barack a fánkon. Igaz, csak mini sárgabarackok termettek, de hát a fa öreg, több mint 50 éves, ezeknek a pici terméseknek is örülünk. Ezek a miniatűr barackok adták az ötletet ahhoz, hogy mini galette-t készítsek. Ugyanúgy készül, mint a normál, csak kisebb méretekre szabjuk a tésztát. Így fejenként pont egy vacsoraadag jutott.
Hozzávalók:
- 22 dkg liszt
- 15 dkg sótlan vaj
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2,5 evőkanál víz
- feltétnek sárgabarack
- 6 kávéskanál sárgabaracklekvár
- kenéshez 1 tojás
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy órára hűtőben pihentetjük. Közben a barackokat megmossuk, kimagozzuk, és tetszés szerinti méretekre szeleteljük. Ha letelt az egy óra, a tésztát megfelezzük. Az egyik darabot kinyújtjuk, és vagy egy kisebb tányért vagy egy kisebb fedőt ráhelyezünk, és a tésztát körbevágjuk. A felesleget nem dobjuk ki. Szóval kapunk egy kör alakú tésztát, két kávéskanál lekvárt kör alakban elkenünk rajta úgy, hogy a tészta szélén 2 cm üres rész maradjon. A felszeletelt barackokat ízlésesen elhelyezzük a tésztán, majd a tészta üres részét ráhajtjuk a barackokra, amelyet végezetül tojással megkenünk. Sütőpapírral bélet tepsibe helyezzük.
Ugyanezt megcsináljuk a másik adag tésztával, és mivel itt is lesznek lehulló darabok, azokat összegyúrjuk az elsőnél lehullott darabokkal, és egy harmadik galette-t is készítünk. Végezetül 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.