Nálunk az van, hogy én igen, a férjem nem szereti a grízes tésztát. Mivel jellemzően nem tudok egyszerre többféle ételt készíteni, ki kellett valamit találni, ami tésztaszerű, lekvárral is jó és mindannyiunknak ízlik. Így került a családi étlapra a császármorzsa, amit - sokakkal ellentétben - nem serpenyőben sütök meg, hanem sütőben. Így egyenletesen átsül, és sehol nem sül túl. Nagyon finom, és szerencsére sokféle lekvárral ízesíthető. Mi most eperlekvárral ettük.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 3 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál rumaroma
- 4 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dl tej
- csipet só
- kevés vaj
- tálaláshoz mazsola, porcukor, lekvár
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot, a sütőport, a vaníliáscukrot, a rumaromát, a sót elkeverjük, a tojásokat szétválasztjuk. A sárgájukat elkeverjük a tésztával, amelyhez fokozatosan adjuk a tejet, míg végül egy sima, a palacsintatésztához hasonló tésztát kapunk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, aztán szépen beleforgatjuk a tésztába. Kivajazunk egy sütőedényt, beleöntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, szép aranybarnára. Aztán kivesszük a sütőből, villával szó szerint darabokra cincáljuk, adunk hozzá ízlés szerint mazsolát. Porcukrozva, lekvárral tálaljuk.