Az egyik közösségi médiában bukkantam erre a receptre, a szerzője azt írta, nagy focimeccs nézéséhez készítette a férjének. És valóban, remek nasi ez tévézéshez, de bográcsozáshoz, kerti grillpartikhoz vagy csak egy sörözéshez. Ami az illeti, először annyi sóval készítettem, ahogy a receptben olvastam, de megosztó lett, volt, akinek ízlett, nekem igen sósnak tetszett. Kevesebb sóval sokkal finomabb lett, de így se találtam el mindenki ízlését, mert volt, aki sótlannak találta. Úgyhogy a sót majd tól-ig adom meg lentebb a receptben. Ajánlatos aznap készíteni, amikor el is fogjuk fogyasztani, mert mivel a rudacskák vékonyak, a tészta hajlamos száradni valamennyit másnapra.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg tehéntúró
- 1 tojás
- só 1 és 3 dkg között valamennyi, ízlés szerint
- 15 dkg vaj olvasztva
- 1 tasak szárított élesztő
- a tetejére egy tojás és magok (lenmag, tökmag, szezámmag, szeletelt mandula, napraforgómag, fenyőmag - ízlés szerint)
Elkészítés:
A vajat lassú tűzön megolvasztjuk, közben a tészta többi hozzávalóit egy tálba öntjük. Ha a vaj megolvadt, beleöntjük a tálba, és a tésztát meggyúrjuk. Egy órán keresztül pihentetjük. Ezután a sütőt előmelegítjük 200 fokra, a tésztát téglalap vagy négyzet alakúra nyújtjuk kb, fél centi vastagra, majd egy késsel lehetőleg egyforma csíkokat vágunk belőle. Kivajazott tepsibe rakjuk a csíkokat, egy tojást felverünk és megkenjük vele a tésztát, végül magokat szórunk rá. Ezután betoljuk a tepsit a sütőbe, és kb. 20 percig sütjük a rudacskákat alul-felül funkción. Legyen szép sárgásbarna színük.