Elérkezett a farsang, így nálunk eljött a pampucka ideje. A pampucka valójában farsangi fánk, amelyet nem nagy ördöngősség elkészíteni. Aztán ha kész, porcukorral megszórjuk, a közepébe lekvárt teszünk, és már fogyaszthatjuk is. Akkor jó, ha harapáskor azt érezzük, üreges a tésztája. Az evését nehéz abbahagyni, úgyhogy nem árt sokat készíteni. Ehhez jön az alábbi recept.
Hozzávalók:
- 50 dkg búzaliszt
- 1 tasak élesztő
- 3 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 1 tojássárgája
- 7 dkg vaj vagy margarin
- 1 tasak vaníliás cukor
- sütéshez étolaj
Elkészítés:
A tejet egy nagy bögrébe öntjük, teszünk bele egy evőkanál cukrot, enyhén meglangyosítjuk, s felfuttatjuk benne az élesztőt. Amíg az élesztő felfut, a lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáaadjuk a többi hozzávalót, majd a felfutatott élesztőt is, és kellemes lágy tésztává gyúrjuk. Addig kell dagasztani, amíg a tészta elválik a táltól. Ezután letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és egy órára kelni hagyjuk meleg helyen, mondjuk a radiátoron.
Ha megkelt, lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, és nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk. A korongok közepébe a hüvelykujjunkkal lyukat nyomunk úgy, hogy ne szakadjon át a tészta. Hagyjuk így őket egy jó 30 percig, ez idő alatt kelnek még egy kicsit. Majd egy magas falú serpenyőben olajat hevítünk, és kisütjük őket. Az olajba a lyukas felükkel helyezzük, ha szép barna ez az oldaluk, megfordítjuk, és a másik oldalukat is szép barnára sütjük. Rövid idő alatt megsülnek.
Papírtörlővel kibélelt tálcára helyezzük a fánkokat, hogy az olaj lecsepegjen róluk, majd porcukorral meghintjük, és lekvárral ízesítjük.