Mostanában rászoktam a házi péksüteményekre, amelyek közül az egyik kedvencem a briós. Keresztanyámtól tanultam a csínját-bínját, és jobb, mint a bolti. Ráadásul ha mi csinájuk, tudjuk, mi van benne. Nagyon jólesik reggelire teával vagy kávéval, de napközben is szívesen el-elmajszolok belőle egyet-egyet.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 5 dkg élesztő felfuttatva
- csipet só
- 5 evőkanál cukor
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 3 tojássárgája
- 3 deciliter tej
- kenéshez 1 tojássárgája, szóráshoz kristálycukor.
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk, a vajat megolvasztjuk. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk ezeket és a többi hozzávalót. Összedolgozzuk, majd egy tiszta konyharuhával lefedjük, és egy órán keresztül állni hagyjuk. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, és olyan 30 cm hosszú, két ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat feltekerjük csiga alakúra, kivajazott tepsibe helyezzük őket, megkenjük a tojássárgájával, és megszórjuk cukorral. 14-16 darab csiga lesz belőle.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütjük alul-felül funkción.