Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Lekváros papucskák leveles tésztából
Szuper falatok reggeli kávéhoz vagy uzsonnára

Ismét leveles tésztás recept következik, ugyanis a napokban láttam a tévében Martha Stewart sütis műsorát, amelyben leveles tésztából készült falatokat mutatott be. Ezek a papucskák is onnan vannak, azzal a különbséggel, hogy a világsztár barackokat tett bele, én pedig lekvárt. Reggeli kávéhoz szuper kis harapnivalók, de uzsonnára is tökéletesek.

le1.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg fagyasztott leveles tészta
  • lekvár
  • kevés kristálycukor
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

A tésztát előző este a fagyóból a hűtőbe tesszük, hogy kiengedjen, mire dolgozni kezdünk vele. Miután kiolvadt a leveles tésztánk, négyzet alakúra és 2, max. 3mm vékonyra nyújtjuk. Persze nem lesz szabályos négyzet, a cakkokat vágjuk le, hogy minden oldala egyenes legyen, de ne dobjuk ki a levágott részeket. Az a legjobb, ha 30x30-as négyzetre nyújtjuk, de tésztától függ, mekkorára lehet szépen nyújtani. Ezután 10x10-es négyzetekre szabdaljuk. Közben gyújtsuk be a sütőt 190 fokra, melegítsük elő. 

Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, arra helyezzük rá a négyzeteket. Nem kell őket egymástól messzire tenni, nem fognak sütéskor terülni, ráadásul össze fogjuk hajtani őket, vagyis kisebb helyet foglalnak majd. Válasszunk ki egy négyzetet, a közepébe tegyünk egy teáskanálnyi lekvárt, picit átlósan oszlassuk el. Azokat a sarkokat, amelyekbe nem került lekvár, tojással kenjük meg, majd hajtsuk őket középen egymásra. Kicsit össze is csíphetjük őket, így nagyobb az esély, hogy sütés közben nem nyílnak szét. Végezetül a száraz sarkokat, valamint a kapott papucs tetejét és oldalát kenjük meg tojással, és szórjuk meg egy csipet kristálycukorral. Minden négyzetet így készítsünk el, majd a tepsit tegyük a sütőbe, és 25-30 perc alatt megsülnek a papucsok. Ha biztosra akarunk menni, úgynevezett sütőlekvárt használjunk, az biztosan nem fog kifolyni belőle. Én saját készítésű lekvárral töltöm, az kicsit meg  szokott folyni, de nem vészesen.

le3.jpg

Miután kinyújtottuk a leveles tésztát és levágtuk a cakkos részeket, azokat felhasználhatjuk, 1-2, esetleg 3 négyzet kijöhet belőlük.

le4.jpg

Úgy is szoktam tölteni a papucsokat, hogy a felébe eper-, a másik felébe sárgabaracklekvárt teszek, így kétféle ízesítésű papucsunk lesz.

le2.jpg

 

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (6) bab (2) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bejgli (1) bodza (1) bolognai (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) burgonya (2) cézár saláta (1) chili (2) citrom (2) cseresznye (1) csíkos (1) csirke (6) csoki (6) csülök (1) cukkini (1) darálthús (2) darált hús (1) desszert (3) diétás (2) dió (5) ebéd (2) édesség (1) édességek (48) egyebek (19) egytálétel (2) élesztő (1) eper (4) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (4) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (27) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (3) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (2) gyümölcsleves (1) hal (1) halászlé (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (9) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (8) kalács (3) káposzta (1) karácsony (13) karaj (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (2) kókusz (1) kolbász (1) krémleves (8) krumpli (3) kuglóf (1) kukorica (1) langalló (1) lángos (1) lasagne (1) lekvár (3) lencse (1) leveles tészta (5) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (19) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) majonéz (1) majoránna (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (2) mazsola (1) méz (3) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) mustár (1) narancs (2) nasi (1) nokedli (1) november (2) Nutella (1) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (6) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (2) pohárdesszert (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (2) rizs (1) sajt (2) saláták (3) sárgabarack (2) sertéshús (5) sonka (2) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (1) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) sütőzacskó (1) szegfűszeg (1) szilva (4) szilveszter (9) szörp (1) szűzérme (2) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (6) tejföl (1) tejszín (1) tél (3) tepertő (1) tészta (4) tojás (2) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) töltött káposzta (1) tonhal (1) torta (2) tortilla (1) túró (3) Újév (1) vacsora (1) vanília (2) virsli (1) zabkeksz (1) zabpehely (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása