Ismét leveles tésztás recept következik, ugyanis a napokban láttam a tévében Martha Stewart sütis műsorát, amelyben leveles tésztából készült falatokat mutatott be. Ezek a papucskák is onnan vannak, azzal a különbséggel, hogy a világsztár barackokat tett bele, én pedig lekvárt. Reggeli kávéhoz szuper kis harapnivalók, de uzsonnára is tökéletesek.
Hozzávalók:
- 50 dkg fagyasztott leveles tészta
- lekvár
- kevés kristálycukor
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A tésztát előző este a fagyóból a hűtőbe tesszük, hogy kiengedjen, mire dolgozni kezdünk vele. Miután kiolvadt a leveles tésztánk, négyzet alakúra és 2, max. 3mm vékonyra nyújtjuk. Persze nem lesz szabályos négyzet, a cakkokat vágjuk le, hogy minden oldala egyenes legyen, de ne dobjuk ki a levágott részeket. Az a legjobb, ha 30x30-as négyzetre nyújtjuk, de tésztától függ, mekkorára lehet szépen nyújtani. Ezután 10x10-es négyzetekre szabdaljuk. Közben gyújtsuk be a sütőt 190 fokra, melegítsük elő.
Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, arra helyezzük rá a négyzeteket. Nem kell őket egymástól messzire tenni, nem fognak sütéskor terülni, ráadásul össze fogjuk hajtani őket, vagyis kisebb helyet foglalnak majd. Válasszunk ki egy négyzetet, a közepébe tegyünk egy teáskanálnyi lekvárt, picit átlósan oszlassuk el. Azokat a sarkokat, amelyekbe nem került lekvár, tojással kenjük meg, majd hajtsuk őket középen egymásra. Kicsit össze is csíphetjük őket, így nagyobb az esély, hogy sütés közben nem nyílnak szét. Végezetül a száraz sarkokat, valamint a kapott papucs tetejét és oldalát kenjük meg tojással, és szórjuk meg egy csipet kristálycukorral. Minden négyzetet így készítsünk el, majd a tepsit tegyük a sütőbe, és 25-30 perc alatt megsülnek a papucsok. Ha biztosra akarunk menni, úgynevezett sütőlekvárt használjunk, az biztosan nem fog kifolyni belőle. Én saját készítésű lekvárral töltöm, az kicsit meg szokott folyni, de nem vészesen.
Miután kinyújtottuk a leveles tésztát és levágtuk a cakkos részeket, azokat felhasználhatjuk, 1-2, esetleg 3 négyzet kijöhet belőlük.
Úgy is szoktam tölteni a papucsokat, hogy a felébe eper-, a másik felébe sárgabaracklekvárt teszek, így kétféle ízesítésű papucsunk lesz.