Ez a keksz jó tápértékkel bír, csodás antioxidánsokat tartalmaz a két hozzávalója, a csoki és az áfonya is. A kék áfonya ráadásul sok betegség ellen véd, mert minden más gyümölcsnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokkal van teli. Ez a keksz tehát nemcsak az egészségünknek kedvez, de az ízlelőbimbóknak is: édes, zamatos, omlós, az áfonya pedig kis fanyarságot kölcsönöz neki. Gyerekeknek tízórais dobozába is pakolhatjuk, biztos, hogy nem viszik haza.
Hozzávalók:
- 120 gramm kék áfonya (épp egy kis doboznyi)
- 70-80 gramm tört tej- vagy étcsoki
- 120 ml tej
- 50 gramm kockára vágott sótlan vaj
- 150 gramm liszt
- fél zacskó sütőpor
- ízlés szerint fahéj
- 90 gramm (nád)cukor
Elkészítés:
190 fokra bekapcsoljuk a sütőt, hogy előmelegítsük. A tepsit vékonyan kivajazzuk, vagy szilkonos sütőpapírt teszünk bele.
Egy edénybe szitáljuk a lisztet, a fahéjat és a sütőport, hozzáadjuk a cukrot, majd kézzel hozzámorzsoljuk a vajat míg egy morzsakupacot kapunk. Hozzáadjuk a tejet, az áfonyát, a csokitörmeléket, kicsit meggyúrjuk, és egy meglehetősen ragacsos masszánk lesz.
Az előkészített tepsibe egy evőkanállal kanalazzunk 9 kupacot a tésztából. Tegyük a kupacokat egymástól messzire, mert terülnek sütés közben. Körülbelül 20 percig kell sütni, addig, amíg szép aranybarna színe lesz a kekszeknek, tapintásra pedig rugalmasak lesznek.