Sok éve már, hogy lencsés recepteket kerestünk a neten, hogy Újévkor tarthassuk a hagyományt, amely szerint lencsét kell enni. Végül a férjem talált egy receptet, amelyet el is készített. Nagyon finom lett. Annyira megkedveltük ezt a lencselevest, hogy már nemcsak Újévkor készítjük el, hanem az ősz beálltával a tél végéig elég gyakran, úgyhogy hálásak is vagyunk a netnek, hogy rálelhettünk erre az ételre. Azért picit módosítottuk rajta. Jó tápláló, egytálételnek is remek. A szegfűszegről pedig megtudtuk, hogy nemcsak forralt borban szuper.
Hozzávalók:
- 20 dkg lencse
- fél karalábé
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- negyed zellergumó
- 2-3 krumpli
- fél póréhagyma
- 1 közepes vöröshagyma
- 20 dkg füstölt hús vagy füstölt szalonna
- 2 virsli
- egy kisdoboz tejföl (2 dl)
- 1 evőkanál liszt
- 1,7 liter víz
- fűszerek: 2 gerezd fokhagyma, 4-5 szem feketebors, 2 babérlevél, 5-6 egész szegfűszeg
6-8 adag lesz belőle.
Elkészítés:
1. A lencsét előző este egy edényben beáztatjuk.
2. A füstölt húst apróra kockázzuk, és egy mély lábasban megsütjük. Ha kevés a zsírja, pici olajat öntünk alá. Ha kész, egy tányérba szedjük őket.
3. Amíg a húskockák pirulnak, a zöldségeket apróra vágjuk.
4. A megsült húsokat kiszedjük a lábosból, és a zsíradékra dobjuk az apróra vágott vöröshagymát, megfonnyasztjuk.
5. A burgonya kivételével minden zöldséget beleteszünk a lábosba, és a hús zsíradékán sütögetjük őket 5-6 percig. Időnként megkeverjük őket.
6. A lencséről leöntjük a vizet, átöblítjük, és a lencséket hozzáadjuk a zöldségekhez, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje őket.
7. Teatojásba tesszük a fűszereket, azt belengedjük a levesbe. Fedő alatt közepes lángon főzzük.
8. Amikor a lencse és a zöldségek majdnem megpuhultak, az apróra vágott krumplit hozzáaadjuk, így főzzük addig, amíg minden puha lesz.
9. A virslit karikákra vágjuk, hozzáaadjuk a leveshez, valamint a sült és félretett füstölt húskockákat is. Kb. 10 percig főzzük.
10. A lisztet elkeverjük a tejföllel, majd hőkiegyenlítjük, vagyis a forró levesből teszegetünk hozzá, simára keverjük. Amikor már jó folyékony és meleg, hozzáöntjük a leveshez. Pár percig főzzük így, aztán megkóstoljuk, és ha sótlannak találjuk, teszünk bele sót. A füstölt hús miatt nem biztos, hogy kell bele só, maximum nagyon kevés. Aztán lezárhatjuk a gázt, és már tálalhatjuk is.
Finom, friss kenyérrel az igazi.