Nem épp fogyókúrás az alábbi recept, de nagyon finom. Amolyan péksütemény, amely frissiben a legjobb, de még másnap is fogyasztható. Persze akkor, ha nem fogy el azonnal, de egy 3-4 fős családban ilyesmi elő sem fordul. Azért kapta a nevét, mert úgy néz ki egyben, mint a napraforgó, van közepe és vannak szirmok. Ez utóbbiak is rendkívül ízletesek, az én kedvencem a közepe.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 14 dkg natúr joghurt
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1,5 teáskanál só
- 1 evőkanál barnacukor
- 1 dl víz
- 4 dkg élesztő (por)
Hozzávalók a töltelékhez:
- mustár
- füstölt sajt
- 1 lilahagyma vagy vöröshagyma
- 9 dkg sonka
Elkészítés:
A tésztához valókból tésztát kell gyúrni, majd kelesztőtálban keleszteni addig, amíg körülbelül másfélszeresére nő. Ha ez megvan, a tésztából 2 gombócot kell formázni, előbb az egyiket köralakúra nyújtjuk, 2-3 mm vékonyra. A nagy tepsit kibéleljük sütőpapírral, a sütőpapírra rátesszük a kör formájú tésztát.
A tésztát megkenjük mustárral. Nem kell túl vastagan. Ráreszeljük a sajtot, egyenletesen eloszlatjuk, hogy a tészta minden részére jusson. Ugyanezt tesszük az apróra vágott hagymával és sonkával.
A másik gombóc tésztát is kinyújtjuk, majd szépen a töltelékre helyezzük a tepsiben. A széleit kissé összenyomkodjuk. Előveszünk egy közepes pogácsaszaggatót (ha ez nincs, egy poharat), és a tészta közepére nyomjuk. Annyira kell lenyomni, hogy a szaggató (pohár) széle nyomot hagyjon a tésztán. Ezután előveszünk egy éles kést, és 9-10 egyforma cikkre vágjuk a tésztát. A bevágás a szaggató hagyta nyomvonalnál kezdődjön. A cikkeken kettöt-hármat fordítunk, végezetül megkenjük olívaolajjal.
Előmelegített sütőben 180 fokon aranyszínre sütjük úgy 40 perc alatt.