Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Variálható gyümölcsös süti
Tojásra allergiásoknak is

Hogy a recept honnan van, arra már nem emlékszem, de nagy kedvencem lett. Egyrészt, mert minden szezonban el lehet készíteni a szezonok gyümölcseivel. Ősszel almával, szilvával, körtével, nyáron málnával, szederrel, de lehet barackkal, eperrel is. A tésztája mindig ugyanúgy készül, csak a gyümölcsöt kell picit másképp készíteni. Másik remek tulajdonsága, hogy készíthető tojással is a tésztája, de tojás nélkül is megállja a helyét. Tojás nélkül akkor szoktam, ha az ételallergiás unokahúgom is enni fog belőle, úgy is nagyon finom, mindig elfogy. :-)

img_5629.JPG

Hozzávalók:

  • 250 gramm liszt
  • 125 gramm margarin/vaj
  • 125 gramm cukor (lehet kevesebbel is)
  • két csipet sütőpor
  • 1 tojás (tojás nélküli verzióban egy evőkanál víz)
  • 60-70 dkg gyümölcs

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, beleaprítjuk a margarint, hozzáadjuk a tojást/vizet, és összegyúrjuk. A tésztát érdemes olyan edényben elkészíteni, amelyben be tudjuk tenni a hűtőbe, mert legalább 30 percre hűtőbe kell tenni.foto_1.jpg

Amíg a tészta hűl, elkészítjük a gyümölcsöt. Legyen alma, most épp szezonja van. Az almát felkockázzuk, egy lábasba tesszük, fahéjat szoktam rászórni, és lassú lángon puhítjuk.

foto_2.jpg

Ezután kivesszük a hűtőből a tésztát, kétharmadát kezdjük kerekre nyújtani, végül beletesszük egy sütőpapírral kibélelt tortaformába. Erre az alapra helyezzük a megpuhult almákat. Majd a megmaradt tésztát kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, a csíkokból rácsot rakunk az almák tetején. 

foto_3.jpg

Végezetül betesszük az előmelegetített, 180 fokos sütőbe alul-felül sütésre. Az én sütőmben (AEG) 45-50 perc sütés szükséges ahhoz, hogy a tészta szép aranybarna legyen. Ha ezt a színt sikerült elérni, hagyjuk hűlni a sütit, majd tálalhatjuk.

img_5628.JPG

Ahogy az elején említettem, többféle gyümölccsel is el lehet készíteni ezt a finomságot. Ha szilvával csinálom, akkor a szilvát kettéveszem, magját kidobom, majd fahéjjal és gyömbérrel fűszerezem, lassú lángon megpuhítom. Isteni illatok lesznek a konyhában. :-) Málnával is szoktam, a málnát kicsit főzöm lassú lángon, majd ha jó puha, felhasználom. Az üzletekben lehet kapni fagyasztott erdei gyümölcsöt, általában vegyesen, van benne málna, szeder, némelyikben áfonya is. Ezeket a fagyott gyümölcsöket előbb egy lábosban lassú tűzön megpuhítom, aztán teszem a sütibe. Ezekkel is nagyon finom: a tészta édes, a gyümölcs kissé savanykás.

 img_5631.JPG

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (6) bab (2) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bejgli (1) bodza (1) bolognai (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) burgonya (2) cézár saláta (1) chili (2) citrom (2) cseresznye (1) csíkos (1) csirke (6) csoki (6) csülök (1) cukkini (1) darálthús (2) darált hús (1) desszert (3) diétás (2) dió (5) ebéd (2) édesség (1) édességek (48) egyebek (19) egytálétel (2) élesztő (1) eper (4) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (4) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (27) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (3) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (2) gyümölcsleves (1) hal (1) halászlé (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (9) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (8) kalács (3) káposzta (1) karácsony (13) karaj (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (2) kókusz (1) kolbász (1) krémleves (8) krumpli (3) kuglóf (1) kukorica (1) langalló (1) lángos (1) lasagne (1) lekvár (3) lencse (1) leveles tészta (5) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (19) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) majonéz (1) majoránna (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (2) mazsola (1) méz (3) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) mustár (1) narancs (2) nasi (1) nokedli (1) november (2) Nutella (1) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (6) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (2) pohárdesszert (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (2) rizs (1) sajt (2) saláták (3) sárgabarack (2) sertéshús (5) sonka (2) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (1) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) sütőzacskó (1) szegfűszeg (1) szilva (4) szilveszter (9) szörp (1) szűzérme (2) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (6) tejföl (1) tejszín (1) tél (3) tepertő (1) tészta (4) tojás (2) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) töltött káposzta (1) tonhal (1) torta (2) tortilla (1) túró (3) Újév (1) vacsora (1) vanília (2) virsli (1) zabkeksz (1) zabpehely (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása