Hogy a recept honnan van, arra már nem emlékszem, de nagy kedvencem lett. Egyrészt, mert minden szezonban el lehet készíteni a szezonok gyümölcseivel. Ősszel almával, szilvával, körtével, nyáron málnával, szederrel, de lehet barackkal, eperrel is. A tésztája mindig ugyanúgy készül, csak a gyümölcsöt kell picit másképp készíteni. Másik remek tulajdonsága, hogy készíthető tojással is a tésztája, de tojás nélkül is megállja a helyét. Tojás nélkül akkor szoktam, ha az ételallergiás unokahúgom is enni fog belőle, úgy is nagyon finom, mindig elfogy. :-)
Hozzávalók:
- 250 gramm liszt
- 125 gramm margarin/vaj
- 125 gramm cukor (lehet kevesebbel is)
- két csipet sütőpor
- 1 tojás (tojás nélküli verzióban egy evőkanál víz)
- 60-70 dkg gyümölcs
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük, beleaprítjuk a margarint, hozzáadjuk a tojást/vizet, és összegyúrjuk. A tésztát érdemes olyan edényben elkészíteni, amelyben be tudjuk tenni a hűtőbe, mert legalább 30 percre hűtőbe kell tenni.
Amíg a tészta hűl, elkészítjük a gyümölcsöt. Legyen alma, most épp szezonja van. Az almát felkockázzuk, egy lábasba tesszük, fahéjat szoktam rászórni, és lassú lángon puhítjuk.
Ezután kivesszük a hűtőből a tésztát, kétharmadát kezdjük kerekre nyújtani, végül beletesszük egy sütőpapírral kibélelt tortaformába. Erre az alapra helyezzük a megpuhult almákat. Majd a megmaradt tésztát kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, a csíkokból rácsot rakunk az almák tetején.
Végezetül betesszük az előmelegetített, 180 fokos sütőbe alul-felül sütésre. Az én sütőmben (AEG) 45-50 perc sütés szükséges ahhoz, hogy a tészta szép aranybarna legyen. Ha ezt a színt sikerült elérni, hagyjuk hűlni a sütit, majd tálalhatjuk.
Ahogy az elején említettem, többféle gyümölccsel is el lehet készíteni ezt a finomságot. Ha szilvával csinálom, akkor a szilvát kettéveszem, magját kidobom, majd fahéjjal és gyömbérrel fűszerezem, lassú lángon megpuhítom. Isteni illatok lesznek a konyhában. :-) Málnával is szoktam, a málnát kicsit főzöm lassú lángon, majd ha jó puha, felhasználom. Az üzletekben lehet kapni fagyasztott erdei gyümölcsöt, általában vegyesen, van benne málna, szeder, némelyikben áfonya is. Ezeket a fagyott gyümölcsöket előbb egy lábosban lassú tűzön megpuhítom, aztán teszem a sütibe. Ezekkel is nagyon finom: a tészta édes, a gyümölcs kissé savanykás.