Kávés süteményt akartam keresni a neten, amikor is a Street Kitchenen szembejött ez az epres rétes. Ettem már többféle rétest, de eprest még nem, sőt hírét se hallottam, úgyhogy elszaladtam a boltba a hozzávalókért, és másnap elkészítettem az ebédhez ezt a süteményt. Mindenkinek nagyon ízlett, nagyon könnyű és finom, ezért a hamarosan megrendezendő családi összejövetelre is ezzel állítok be. Csak akkor jóval többet sütök belőle. Az alábbi receptből két rúd rétes készíthető.
Hozzávalók:
- 6 réteslap (bolti)
- 5-10 dkg vaj olvasztva
- 0,5 kg friss eper
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál búzadara
- 6 babapiskóta
- 60 ml tej
- 1 tojás
- szóráshoz: 4 csipet kristálycukor, porcukor
Elkészítés:
Az eepreket megmossuk, kicsumázzuk, és apróra vágjuk, majd egy tálba tesszük. Hozzátörjük, hozzámorzsoljuk a piskótákat, hozzáadjuk a búzadarát, a cukrot és a tejet, végül alaposan összeforgatjuk. Egy tiszta konyharuhát nagyon enyhén benedvesítünk, letesszük a konyhapultra, majd egy réteslapot ráfektetünk. A réteslapot megkenjük olvasztott vajjal, aztán jöhet rá a második réteslap, a vaj, majd a harmadik réteslap és megint egy kis vaj. Az epres töltelék felét a hosszabbik oldallal párhuzamosan kb. 4-5 cm szélességben és teljes hosszában rátesszük, majd a konyharuha segítségével feltekerjük. Ugyanígy teszünk a maradék három réteslappal és a megmaradt töltelékkel. Aztán sütőpaprral bélelt tepsibe tesszük a réteseket, megkenjük őket egy felvert tojással, megszórjuk 2-2 csipet kristálycukorral a tetejüket, és betesszük a 180 fokra előmelegített sütöbe 30 percre. Sütés után megvárjuk, míg hűl a rétes, másként a forró töltelékkel megégetjük a szánkat. Aztán egyforma darabokra szeljük, egy tálra helyezzük őket és porcukrot hintünk rájuk.