Ennek a kalácsnak a receptjét Anyukámtól kaptam. Mennyei, vajjal vagy lekvárral is lehet enni, de önmagában is nagyon eteti magát. Nemcsak frissen finom, belül foszlós jellegű, kívül már-már ropogós, hanem másnap is. Ehhez az kell, hogy nejlonba tegyük. Arról már nem is beszélve, hogy jól néz ki.
Hozzávalók:
- 60 dkg búzaliszt
- 3 evőkanál jó minőségű kakaópor
- kb. 4 dl tej
- 1 tasak élesztő
- 6,5 evőkanál nádcukor
- 1 dl étolaj
- 1 csipet só
Elkészítés:
3 dl tejbe teszünk 3 evőkanál nádcukrot, majd meglangyosítjuk, és beletesszük az élesztőt. Amíg az élesztő felfut, kimérünk 1 dl étolajat, 60 dkg lisztet, valamint 3 evőkanál tejet 3 evőkanál kakaóporral és ugyanennyi cukorral elkavarunk. Ha felfutott az élesztő, hozzáöntjünk az olajat. A 60 dkg lisztbe csipet sót teszünk, majd a közepébe kis fészket készítünk, beleöntjük az olajos élesztőt, és tésztává gyúrjuk. Ezután két cipóra vesszük a tésztát, az egyikbe beledolgozzuk a kakaós tejet. A világosat lehetőleg téglalap alakúra nyújtjuk, jó vékonyra, kb. 2-3 mm-esre, majd rátesszük a kakaós cipót, és alaposan eloszlatjuk a világoson úgy, hogy mindenhova jusson, végül a sodrófával átsimítjuk. Miután a két réteg egymásra került, a hosszabbik oldalán elkezdjük feltekerni - úgy, ahogy a beijglit szoktuk. Elővesszünk egy tortaformát, és csigaház alakban a közepébe helyezzük a tésztánkat. Lefedjük egy tiszta konyharuhával, és minimum 1,5 órán át kelni hagyjuk. Akkor lesz jó, ha kitölti a tortaformát. 190 fokra előmelegített sütőben alul-felül funkción 35-40 percig sütjük. Legyen kellemesen barna a teteje. Miután kivettük a sütőből, egy kevés cukrot kevés tejjel elkeverünk, és ezzel a cukros tejjel megkenjük ott, ahol érjük.
Ha kihűlt, lekvárral kínáljuk, vagy vajjal is megkenhetjük a szeleteket, mindenhogy nagyon finom.