Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Utolsó kommentek:

Attilajukkaja 2019.02.10. 11:36:26

@Modern háziasszony:
Nagymamám mondta így. Ő Pest megyéből (nem Pestről!) származik, és zsírban sütötte. De állítólag a palócoknál is így hívják. Hivatalos neve: szalagos fánk. Ezért mi már csak fánknak mondtuk.

Bejegyzés: Töltött csirkecomb

Modern háziasszony 2019.02.10. 06:12:59

@Attilajukkaja: Dél-Borsodban pampucka. Merre pampuska? :-)

Bejegyzés: Töltött csirkecomb

Attilajukkaja 2019.02.09. 11:08:06

@Modern háziasszony:
Igen, pampuskának. Azt hittem, csak elírtad. :o))))

Bejegyzés: Töltött csirkecomb

Modern háziasszony 2019.02.09. 06:09:18

@Attilajukkaja: Ti pampuskának hívjátok? Mi pampuckának :-) Elhiszem, hogy nagy sikere volt, mert tényleg finom :-)

Bejegyzés: Töltött csirkecomb

Attilajukkaja 2019.02.08. 13:50:28

@Modern háziasszony:
Ha szoktál májat vásárolni, akkor nem lehet gond egyszer kipróbálni a májas töltött csirkét sem. :o)
A pampuskát nagyon szeretem. Egyszer 31 főre készítettem külföldön, amikor az ottani magyaroknak csináltunk egy bulit. Mondanom sem kell, hogy az egész estét a konyhában töltöttem, ... de megérte. Olyan jók voltak a visszajelzések. :o)

Bejegyzés: Töltött csirkecomb

Modern háziasszony 2019.02.08. 13:44:20

Nem is egy darab májat szoktam venni, tyúkhúslevesben szoktam főzni :-) Hát igen, régen másképp főztek, főleg a falusi nagymamák, én már városi vagyok, nem tartok csirkéket. Le se merném vágni őket, pedig gyerekként sokszor láttam nagymamámtól... Egyébként több olyan családi receptem van, amelyik öröklődött a nagymamáimtól. A pampucka is ilyen például, mifelénk így hívják a fánkot.

Bejegyzés: Töltött csirkecomb

Attilajukkaja 2019.02.08. 12:10:54

@Modern háziasszony:
Egy darab csirke májat nem vesz az ember. :o)
Ez azokra az időkre volt érvényes, amikor a háziasszonyok még egy egész csirkével indítottak, amelyiknek ott volt a mája is. Ezért váltottam én is csirkemáj konzervre. Meg lehet érte kövezni, de valójában csak egy kevés májra van szükség.
Az is szokás volt, hogy jó sok tölteléket készített a nagymamám, és a húsból kimaradó részt a csirke köré halmozta kis kupacokban. Ez a csirkéből kisült zsiradékban és fűszereiben sült aranybarnára. Mindenki imádta.
Istenem, azok a régi szép idők! :o))))
A modern háziasszonyoknak is van mit tanulniuk a nagymamájuktól.

Bejegyzés: Töltött csirkecomb

Modern háziasszony 2019.02.08. 06:56:51

Biztos, hogy plusz ízt ad hozzá a máj. Ha nem felejtek el májat venni, kipróbálom a nagymamád recepjét is. Köszönöm :-)

Bejegyzés: Töltött csirkecomb

Attilajukkaja 2019.02.07. 12:28:37

@Modern háziasszony:
Nagymamám mindig így csinálta. Igaz, ő nem volt egy modern háziasszony. A töltelékbe ugyanazokat tette, mint te, csak még belekaparta a csirke máját is. Én néha nem voltam rest , és egy májkonzervet kevertem bele.
Nem tudom, valójában mennyi plusz ízt ad hozzá, ... csak nekem így tökéletes a töltött csirke. :o)
Ha nincs gondod a májjal, egyszer próbáld ki!

Bejegyzés: Töltött csirkecomb

Modern háziasszony 2019.02.07. 11:36:51

Nem hallottam még a májas töltelékről :-)

Bejegyzés: Töltött csirkecomb

Attilajukkaja 2019.02.06. 17:13:34

Már csak a máj hiányzik a töltelékből. :o)

Bejegyzés: Töltött csirkecomb

Modern háziasszony 2019.02.05. 06:04:18

Szia takacsveca93! Hát, én nem tudom, máshol milyen hússal készítik, maradékkal-e vagy sem, én mindig friss húst használok. Valóban nem drága étel, de nagyon finom. :-) Én is gyakran vásárolok ott, ahol Te :-)

Bejegyzés: Brassói, az igazi

takacsveca93 2019.02.03. 18:57:31

Azt hallottam a brassóit mindig maradék hússal csinálják, ezért nem szoktam rendelni sehol, pedig szeretem amúgy. Könnyű elkészíteni, a recepted alapján pedig nem is drága étel. www.ujsagomat.hu/tesco/ Itt nézek hozzávaló akciókat mindig :)

Bejegyzés: Brassói, az igazi

Modern háziasszony 2019.01.08. 08:22:17

Szia Wulfie! Köszönöm kedves szavaid, és sok sikert a főzéshez :-) Ez a sült almás recept kényelmesen elkészíthető, és nagyon finom, ha van kedved, próbáld ki :-)

Bejegyzés: Sült alma vaníliakrémmel

Wulfie 2019.01.07. 21:56:48

Nagyon szép és igényes blog. Nézegettem a recepteket, valamelyiket meg fogom valósítani a hétvégén, biztos vagyok benne. www.ujsagomat.hu/aldi/ Aldiban ma láttam akciósan almát is és vaniliát is :D

Bejegyzés: Sült alma vaníliakrémmel

==T== 2018.12.01. 14:04:56

Üdv!

Leírom, én hogy csinálom.

Kell ugye egy nagy fazék meg egy beleillő csülök, esetleg két kisebb.

A csülköt először rendesen megmosom ill. lekaparom róla a esetleges szőrt/sertét.

Ezután gyakorlatilag 2 óráig - kb. ekkorra válik el simán a csontjától - főzök belőle egy csülöklevest. Kell mellé 2 normál méretű megpucolt vöröshagyma, két vagy négyfel évágva, néhány gerezd fokhagyma, bors, só, répa, zöldség esetleg karalábé.

Babérlevélből csak 1 esetleg 2 levél.

Ezután a csülköt kiveszem a léből/levesből, beletesze megy nagy tepsibe, kihúzom belőle a csontját, és kis darabokra vágom.

A bőrt külön darabolom.

A darabokat bekenem sóval, borssal és préselt fokhagymával, majd szétterítem a tepsibe.
T eszek a tepsibe némi zsírt, és cikkekre vágott kruplit halmozok rá, hogy befedje a tepsit. Erre még további vöröshagymát terítek - cikkekre vágva, szétbontva, + picit szétnyomott fokhagyma gerezdeket.

Ha ez megvan egy kb. fél liter sört öntök még alá, és mehet a sütőbe.

Kb. egy órasütést után ráöntöm a maradék sör javát, tövábbi 30-40 perccel később kiveszem a tepsit, a hús és bőrdarabokat kibogarászom a krumplik tetejére, hogy a sütőbe visszatéve még további kb. fél óráig piruljon+ még ekkor ráöntöm a maradék sört, .

A végére teljesen összeérnek az ízek, és a csülök midnen eleme fogyaszthatóan puha lesz.

Bejegyzés: Egyszerű csülök pékné módra

Modern háziasszony 2018.11.22. 06:43:50

Köszi, majd kipróbálom úgy is :-)

Bejegyzés: Egyszerű csülök pékné módra

kvadrillio 2018.11.21. 21:40:17

MAJORANNÁVAL BEDÖRZSÖLVE !!! :)

Bejegyzés: Egyszerű csülök pékné módra

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.