Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Modern háziasszony

Chilis-tonhalas náthaűző spagetti

Tej- és tojásmentes főétel

2018. október 15. - FarkasAlexandra

Szeretjük a tésztát, és a spagetti mindig nagy sikert arat itthon. Ezt a változatot akkor készítettem először, amikor nagyon meg voltam fázva, és már elegem volt az orrfújásból, orrdugulásból. Igencsak hatásos!

img_20171116_124755.jpg

Hozzávalók:

  • 400 gramm tojás nélküli spagetti tészta (pl. Barilla)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 250 gramm tonhalkonzerv
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál póréhagyma
  • 1 marék olajbogyó
  • 2 közepes paradicsom
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kávéskanál szárított chilipaprika
  • fűszerek: só, bors, majoranna, bazsalikom

4 személyre lesz elég.

Elkészítés:

Egy lábosban vizet forralunk, a lobogó vízbe beletesszük a tésztát, picit megsózzuk, és forrástól számítva 8 percig főzzük, majd rögtön le is szűrjük.

Előkészítjük a mártást: fokhagymát, póréhagymát, paradicsomot, olajbogyót aprítunk. Eközben serpenyőben olajat hevítünk, majd kibontjuk a tonhalkonzervet, a halat kisebb darabkákra szedjük, és beleszórjuk az edénybe.  Ha a hal elég olajos, érdemes a saját olaját felhasználni. A húsra rádobjuk a fokhagymát, a paradicsomot és a póréhagymát, és 2-3 perc sütés után az olajbogyókat is. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, őrölt borssal, majorannával és bazsalikommal. (A halat érdemes még sütés előtt megkóstolni, mennyire sós). Ezután adjuk hozzá a felaprított chilit. Egy citromot kicsit meggörgetünk, félbevágjuk, és kb. egy evőkanálnyi citromlét nyomunk a mártásra. 

A tésztát és a mártást külön tálalom, így mindenki ízlése szerinti mennyiséget tehet a tányérjába.

img_20171116_124821.jpg 

 

Fokhagymakrémleves

Jellegzetes őszi-téli leves

Beköszöntött az ősz, a hűvös, nálunk elkezdődik a krémlevesek ideje. A fokhagymakrémlevest nagyon szeretem, nemcsak tápláló, hanem egészséges is, a fokhagyma ugyanis számos jótékony hatással rendelkezik. A belőle készült levest mi reszelt sajttal és krutonnal esszük, előfordul, hogy a krutont házilag készítjük.

f2.jpg

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 15-20 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 leveskocka (erőleves vagy tyúkhúsleves)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 liter víz
  • fűszerezéshez őrölt feketebors és reszelt szerecsendió

4 személyre elég.

Elkészítés:

A vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk, felaprítjuk. A serpenyőbe tesszük a vajat, amikor forró, beledobjuk a vöröshagymát és fonnyasztjuk. Amikor már jó üveges a hagyma, hozzáadjuk a fokhagymákat is, együtt sütjük egy kicsit. Érezni kell, ahogy megcsapja orrunkat a fokhagyma jellegzetes illata. Az evőkanál lisztet a hagymákoz adjuk, így pirítjuk egy kicsit. 

Közben a liter vizet feltesszük forrni a leveskockákkal, forrás után lassú lángra vesszük a tüzet, és a léhez adjuk a lisztes hagymákat. Hozzáöntjük a főzőtejszínt, és fedő alatt lassan főzzük. Tényleg lassan, mert írtó gyorsan ki tud futni. Az a legjobb, ha nagyon mély lábasban főzünk. 

Főzzük a levest legalább fél óráig, majd botturmixszal összetörjük a hagymákat. Szép sima, fehéres-sárgás leves lesz a végeredmény. Ízlés szerint teszünk bele őrölt feketeborsot, reszelünk bele szerecsendiót, és rottyantásig főzzük. Majd zárjuk el alatta a gázt.

f1.jpg

Tányérba szedjük a levest, sajtot reszelünk bele, és krutont is teszünk bele. Máris fogyasztható. Nagyon finom füstölt sajttal. Laktató finom étel.

 f3.jpg

Tejszínes gombás csirkemell

Finom és egyszerű

Ezt az ételt felnőttként ismertem meg. A munkám része volt, hogy fogadásokra, partikra kellett járni, és ezeken a rendezvényeken sokszor választottam ezt az ételt a svédasztalról. Mindig nagyon ízlett, de valamiért azt gondoltam, nagyon bonyolult elkészíteni. Aztán pár éve elhatároztam, hogy én is megfőzöm, azután, hogy az unokaöcsém diplomaosztó-partiján is ezt ettem. Túrtam a netet a recepetekért, aztán a több hasonló közül alkottam egyet. Kiderült, hogy rém egyszerű, és azóta is nagyon szeretem.

t1.jpg

Hozzávalók:

  • 1 filézett csirkemell, kb. 70 dkg
  • 10 közepes szép csiperkegomba
  • 1 vöröshagyma
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • őrölt feketebors
  • csipet só

4 személyre lesz elég.

Elkészítés:

Kevés olajon megfonnyasztom a hagymát. Egyforma kis darabokra vágom a csirkemellet, ráteszem a hagymára, és hagyom, hogy a húsok kifehéredjenek. Időnként megkavarom. Közben felaprítom a gombákat. Amikor a csirkedarabok teljesen fehérek lesznek, a gombákat hozzájuk adom, alaposan megborsozom, sót is adok hozzá, a fokhagymát a fokhagymanyomóval rárakom, és így főzöm addig, amíg a gomba összemegy és levet ereszt. Amikor a hús is, a gomba is puha, ráöntöm a tejszínt és rottyanásig főzöm.

t3.jpg

Ehhez az ételhez a főtt rizs passzol, azzal tálalom. 

t2.jpg

Rácsos almás dióval

Az ősz slágere

Itt van az ősz, egyre több háziasszony egyre sűrűbben kapcsolja be a sütőt, hogy szeretteiknek valami finom süteményt készítsen. Ilyenkor kezdődik az alma szezonja is, a hűvösebb őszi délutánokon, estéken jólesik egy kis almás finomság. A mi családi receptünk szerint dió is kell bele, aminek szerencsére szintén most van szezonja.

a1.jpg

Hozzávalók a tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 16 dkg sótlan vaj vagy margarin
  • 16 dkg cukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 csomag élesztő (por)
  • max. 0,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héjja

Hozzávalók az almás töltelékhez:

  • 6 darab szép alma
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint fahéj
  • egy marék apróra vágott dió
  • 4 evőkanál cukor

Szóráshoz porcukor

Elkészítés:

Előbb a tölteléket készítjük el. Az almákat alaposan megmossuk, meghámozzuk, és egyforma kockákra vágjuk. Egy kisebb lábosba teszünk 4 evőkanál cukrot, picit megolvasztjuk, majd hozzáadjuk az almákat. Így pároljuk őket, majd a citromlevet is hozzáadjuk. Aztán hagyjuk kihűlni, a fahéjat akkor adjuk hozzá, amikor az alma kihűlt. 

Amíg az alma hűl, elkészítjük a tésztát. A tejben felfuttatjuk az élesztőt, összekeverjük a többi tésztához valót, majd beleöntjük a tejes élesztőt. Simára gyúrjuk. A tészta 2/3 részét téglalap alakúra nyújtjuk lisztezett deszkán, beletesszük a tepsibe. Ráadagoljuk az almákat, egyenletesen eloszlatjuk, a diót közé szórjuk. A maradák tésztából hosszú henger alakú formákat nyújtjuk, lehetőleg egyforma vastagságúakat, ezekből végül rácsokat alakítunk ki az almán.

a2.jpg

Előmelegített sütőben 180 fokon, alul-felül fokozaton szép aranybarnára sütjük. Körülbelül 30 perc alatt elkészül, de mielőtt elzárnánk a sütőt, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e rendesen a tészta. Ha a villa kihúzáskor nem marad ragacsos, a tészta megsült.

a4.jpg

a5.jpg
 

Kelt tésztás napraforgó

Nagyon finom házi péksütemény

Nem épp fogyókúrás az alábbi recept, de nagyon finom. Amolyan péksütemény, amely frissiben a legjobb, de még másnap is fogyasztható. Persze akkor, ha nem fogy el azonnal, de egy 3-4 fős családban ilyesmi elő sem fordul. Azért kapta a nevét, mert úgy néz ki egyben, mint a napraforgó, van közepe és vannak szirmok. Ez utóbbiak is rendkívül ízletesek, az én kedvencem a közepe.

3_2.jpg

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 14 dkg natúr joghurt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 dl víz
  • 4 dkg élesztő (por)

Hozzávalók a töltelékhez:

  • mustár
  • füstölt sajt
  • 1 lilahagyma vagy vöröshagyma
  • 9 dkg sonka

Elkészítés:

A tésztához valókból tésztát kell gyúrni, majd kelesztőtálban keleszteni addig, amíg körülbelül másfélszeresére nő. Ha ez megvan, a tésztából 2 gombócot kell formázni, előbb az egyiket köralakúra nyújtjuk, 2-3 mm vékonyra. A nagy tepsit kibéleljük sütőpapírral, a sütőpapírra rátesszük a kör formájú tésztát. 

A tésztát megkenjük mustárral. Nem kell túl vastagan. Ráreszeljük a sajtot, egyenletesen eloszlatjuk, hogy a tészta minden részére jusson. Ugyanezt tesszük az apróra vágott hagymával és sonkával.

2_2.jpg

A másik gombóc tésztát is kinyújtjuk, majd szépen a töltelékre helyezzük a tepsiben. A széleit kissé összenyomkodjuk. Előveszünk egy közepes pogácsaszaggatót (ha ez nincs, egy poharat), és a tészta közepére nyomjuk. Annyira kell lenyomni, hogy a szaggató (pohár) széle nyomot hagyjon a tésztán. Ezután előveszünk egy éles kést, és 9-10 egyforma cikkre vágjuk a tésztát. A bevágás a szaggató hagyta nyomvonalnál kezdődjön. A cikkeken kettöt-hármat fordítunk, végezetül megkenjük olívaolajjal.

1_2.jpg

Előmelegített sütőben 180 fokon aranyszínre sütjük úgy 40 perc alatt.

4_1.jpg 

Marcipános "malacok"

Jópofa szilveszteri, újévi süti

Bár Szilveszter még odébb van, most mégis egy év végére való sütit mutatok. Tulajdonképpen attól szilveszteri, hogy malacokat formázunk a tésztából, amúgy szivecskeként, csillagocskaként ízletes teasütemény. Úgy tíz éve egy újságban találtam a receptet, és mert megtetszett, ki is téptem. Azóta hagyomány lett, hogy az év utolsó napján elkészítem ezt a sütit. Bár már minden évben nem bíbelődöm azzal, hogy malacfejeket varázsoljak, vettem pezsgősüveg alakú kiszúrót, van, hogy azt használom, de - mint fentebb utaltam rá - valójában bármilyen forma készíthető ebből a marcipános tésztából. Szilveszterre, Újévre azonban jópofa a malac.

malacok_006.JPG

Hozzávalók:

  • 15 dkg marcipánmassza
  • 25 dkg margarin
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 4 tojássárgája
  • 4 evőkanál tej
  • mazsola

Elkészítés:

A lisztből, a cukorból, a tojássárgákból, a margarinból, a marcipánból és a tejből tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy nagyobb meg egy kisebb pogácsaszaggatóval korongokat formázunk belőle. A kisebből kétszer annyi kell, egy kicsi a malac orra lesz, a másik kicsit félbevágjuk, és fülekként helyezzük el a nagy korongokon. Mazsolákat rakunk szemeknek, az orrokba pedig késsel két kis lyukat formázunk. 

A sütiket ezután tejjel megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranysárgára sütjük.

malacok_007.JPG

Tartalmas lencseleves szegfűszeggel

Újévre is tökéletes

Sok éve már, hogy lencsés recepteket kerestünk a neten, hogy Újévkor tarthassuk a hagyományt, amely szerint lencsét kell enni. Végül a férjem talált egy receptet, amelyet el is készített. Nagyon finom lett. Annyira megkedveltük ezt a lencselevest, hogy már nemcsak Újévkor készítjük el, hanem az ősz beálltával a tél végéig elég gyakran, úgyhogy hálásak is vagyunk a netnek, hogy rálelhettünk erre az ételre. Azért picit módosítottuk rajta. Jó tápláló, egytálételnek is remek. A szegfűszegről pedig megtudtuk, hogy nemcsak forralt borban szuper.

3_1.jpg

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • fél karalábé
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • negyed zellergumó
  • 2-3 krumpli
  • fél póréhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 20 dkg füstölt hús vagy füstölt szalonna
  • 2 virsli
  • egy kisdoboz tejföl (2 dl)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1,7 liter víz
  • fűszerek: 2 gerezd fokhagyma, 4-5 szem feketebors, 2 babérlevél, 5-6 egész szegfűszeg

6-8 adag lesz belőle.

Elkészítés:

1. A lencsét előző este egy edényben beáztatjuk.

2. A füstölt húst apróra kockázzuk, és egy mély lábasban megsütjük. Ha kevés a zsírja, pici olajat öntünk alá. Ha kész, egy tányérba szedjük őket.

3. Amíg a húskockák pirulnak, a zöldségeket apróra vágjuk.

4. A megsült húsokat kiszedjük a lábosból, és a zsíradékra dobjuk az apróra vágott vöröshagymát, megfonnyasztjuk.  

5. A burgonya kivételével minden zöldséget beleteszünk a lábosba, és a hús zsíradékán sütögetjük őket 5-6 percig. Időnként megkeverjük őket.

6. A lencséről leöntjük a vizet, átöblítjük, és a lencséket hozzáadjuk a zöldségekhez, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje őket.

7. Teatojásba tesszük a fűszereket, azt belengedjük a levesbe. Fedő alatt közepes lángon főzzük.

8. Amikor a lencse és a zöldségek majdnem megpuhultak, az apróra vágott krumplit hozzáaadjuk, így főzzük addig, amíg minden puha lesz.

9. A virslit karikákra vágjuk, hozzáaadjuk a leveshez, valamint a sült és félretett füstölt húskockákat is. Kb. 10 percig főzzük.

10. A lisztet elkeverjük a tejföllel, majd hőkiegyenlítjük, vagyis a forró levesből teszegetünk hozzá, simára keverjük. Amikor már jó folyékony és meleg, hozzáöntjük a leveshez. Pár percig főzzük így, aztán megkóstoljuk, és ha sótlannak találjuk, teszünk bele sót. A füstölt hús miatt nem biztos, hogy kell bele só, maximum nagyon kevés. Aztán lezárhatjuk a gázt, és már tálalhatjuk is.

2_1.jpg

Finom, friss kenyérrel az igazi.

 

Póréhagymás sütőtökkrémleves feltéttel

A tökéletes októberi-novemberi leves

A sütőtököt sehogy se tudom megenni, de ételt készíteni belőle nagyon szeretek. Tetszik a szép élénk narancssárga színe, a finom illata. A hosszú nyakú tököt szoktam venni, ha nagy, elég egy fél, kicsiből egészet használok. 

img_2949.jpg

Hozzávalók:

  • sütőtök
  • póréhagyma
  • 1 erőleves vagy húsleves kocka
  • 2 dl főzőtejszín
  • víz
  • a feltéthez tökmag, bacon szalonna, póréhagyma, tökmagolaj

4 adag lesz belőle.

img_2946.jpg

Elkészítés:

A tököt alaposan megmossuk, meghámozzuk, húsát felkockázzuk. A kis kockákat beletesszük egy fazékba, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. A póréhagymából karikákat vágunk bele, hogy mennyit, az ízlés kérdése. (Én egy centi széles karikákat vágok, ezekből 8-10 darabot teszek a tökhöz.) Hozzáadunk egy leveskockát, és fedő alatt közepes lángon elkezdjük főzni. Addig főzzük, amíg a sütötökök megpuhulnak. 

Közben elkészítjük a feltétet. Egy serpenyőben tökmagolajon megpirítjuk a tökmagokat, ropogósra sütjük a bacon szalonnákat, valamint sütünk néhány karika póréhagymát is. 

Amikor a levesben a sütőtökök megpuhultak, levesszük a fedőt, lemerünk egy kis lét, azt félretesszük. A tökököket és a póréhagymát botturmixszal pépesre turmixoljuk. Ha túl sűrű, ha nagyon főzelékszerű, a léből öntünk vissza hozzá. Nem kell, hogy nagyon híg legyen, de ne legyen nagyon sűrű. Majd a főzőtejszínt hozzáadjuk, alaposan elkeverjük, és pár percig így főzzük. Rotyogjon egy kicsit.

img_2950.jpg

Ha kész, tányérba szedjük, megszórjuk a megpirított tökmagokkal, teszünk rá sült bacon szalonnát, sült póréhagymát, és öntünk bele egy löttyintés tökmagolajat, és már fogyaszthatjuk is. Rajtam kívül mindenki szereti :-)

Gyors fasírt

Van az úgy, hogy nem sok idő jut az ebéd vagy vacsora elkészítésére. Van nincs nagy kedvünk főzőcskézni. Ilyenkor gyakran fasírtot készítek, egyrészt azért, mert általában csak darált húsért kell a boltba menni, a többi hozzávaló megvan itthon. Másrészt azért, mert sütéssel együtt harminc perc alatt kész. De a férjem kifejezett kérésére is szoktam fasírtot csinálni, mert nagyon szereti. Rendszerint fél kiló húsból készítem, 12-14 darab lesz belőle.

3.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertés- vagy marhahús
  • 10 gramm zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, őrölt feketebors és pirospaprika
  • sütéshez étolaj

Elkészítés:

A húst egy tálba teszem, sózom, borsozom és pirospaprikát is szórok rá. A fokhagymagerezdeket beteszem a fokhagymanyomóba, azon áttöröm, úgy teszem a húshoz. Adok hozzá egy tojást, és a zsemlemorzsát is rászórom, majd elkezdem gyúrni. Addig kell kézzel gyúrni, míg a fűszerek megszínezik kissé a húst mindenhol. 

2.jpg

Ezután egyforma golyókat készítek a húsból a kezemmel, és forró olajban kisütöm őket. A serpenyőt szeretem annyi olajjal felönteni, hogy ha beleteszem a golyókat, azokat félig érje az olaj. Így alaposan megsül a fasírt. Amikor az olajban lévő oldalnak szép középbarna színe lesz, egy fogóval vagy villával megfordítom őket, és a másik oldalt is középbarna színűre sütöm.

3.jpg

Nagyon gyakran majonézes kukoricasalátával, máskor krumplipürével esszük. 

 

 

 

 

Levendulás palacsinta

Különleges édesség

Néhány éve engem is elkapott a levendulamánia, sok levendulás kozmetikumom volt már, illóolajként is szeretem ezt a lila virágot, a kertembe is került pár tő, és amikor egy dörgicsei kirándulás során ellátogattunk az ottani Levendula Majorba, és megpillantottam az ehető levendulaolajat, azonnal vettem belőle. És azóta mindig van itthon. Leginkább palacsintához használom, nagyon finom az íze, és szinte leírhatatlan az illat, ami palacsintasütés közben keletkezik. Csak ez utóbbiért is megéri használni, de tényleg finom, igazán különleges ízt ad a palacsintának. Általában 10-12 darab palacsintát sütök, a lisztet mindig szemre mérem ki, a többi azonban ugyanaz. A levendulaolaj a palacsinta színét nem színezi meg!

img_2936.jpg

Elkészítés:

  • liszt
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 4 csepp levendulaolaj
  • szénsavas ásványvíz
  • kevés tej
  • kevés étolaj

Elkészítés:

Először elkeverem a lisztet a vaníliás cukorral, csipet sóval, hozzáadom a tojást és 2-3 löttyintés tejet. Ezt szépen fakanállal elkezdem keverni. Mindig csak kevés tejet adok hozzá, kevergetem, hogy csomómentes legyen a tészta. Aztán addig öntök bele szénsavas vizet, amíg kellően folyós lesz, végezetül csepegtetek bele levendulaolajat és két löttyintés étolajat. (Ha étolajat teszek a tésztába, nem szükséges minden palacsinta előtt étolajjal megkenni a palacsintasütőt.) Ezzel is elkeverem a tésztát, és fogok is hozzá a sütéshez.

Én nagyon szeretem a lekváros palacsintát, azonban ez a levendulás változat a nem túl egészséges nutellával vagy kakaóval a legízletesebb. Így kontrasztosak az ízek, a könnyed, de erőteljes levendula és a finom meleg, édes ízek igazán különleges elegyet alkotnak. Ha mégis lekvárral töltjük a palacsintát, tartsuk szem előtt, hogy sima gyümölcslekvárt használjunk, ne fűszereset, ízesítetett.

Aki evett már a levendulás palacsintámból, mind elkérte a receptet, és kapott levendulaolajat. Szerencsére nem kell Dörgicsére elutazni érte, a majornak Budapesten a Mammutban is van üzlete, a biosétányon. Egyébként van webshopjuk is, onnan is be lehet szerezni ezt a csodás hozzávalót.