Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Tarhonyás hús
Tarhonyás hús

Egyszerű és nagyszerű étel a tarhonyás hús. Már azért is, mert a tarhonyát a boltban veszem. Mindenesetre nagyon finom, én például csemege uborkával szeretem. Laktató, eteti is magát, de nem épp fogyókúrás. Az is jó benne, hogy viszonylag hamar megvan annak ellenére, hogy két lábosban kell elkészíteni, az egyikben a húst pörköltnek, a másikban a tarhonyát főzzük, majd összeöntjük.

tarhonya_shu_s2.jpg

Hozzávalók:

A húshoz:

  • 50-60 dkg sertéshús, karaj vagy comb
  • ...
Tárkonyos csirkeraguleves
Tárkonyos csirkeraguleves

Most, hogy beállt a tavaszias meleg, elkezdtem a könnyedebb, zöldebb ízeket kívánni, így esett vasárnap, hogy tárkonyos csirkeragulevest főztem. Picit zöld az íze, de tartalmas, gazdag étel a sok belevaló miatt. Nagyon jólesett, és szerencsére másnapra is maradt.

ta_rkonyos3.jpg

Hozzávalók:

  • 1 egész filézett csirkemell
  • 1 vöröshagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma (kis gerezdből 2 vagy 3 darab)
  • 10-15 dkg csiperke gomba
  • 15 dkg borsó
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 ...
Rakott krumpli
Rakott krumpli

Nemrég új sütőm lett, és ez volt az első étel, amit készítettem benne. Annyira finom, omlós lett, mint azelőtt sose, hogy a férjemnek azóta ez a kedvence. Valóban remek, tartalmas egytálétel, én például csemegeuborkával szoktam enni, de savanyúság nélkül is szuper. 

rakottkrumpli2.jpg

Hozzávalók:

  • 7 nagy krumpli (közepesből vagy kisebből 8 darab)
  • 6 tojás
  • 1 szál kolbász
  • só, bors ízlés szerint
  • pár szelet trapista sajt
  • kis doboz tejföl fele
  • kevés vaj ...
Kakaós kalács
Kakaós kalács

Ennek a kalácsnak a receptjét Anyukámtól kaptam. Mennyei, vajjal vagy lekvárral is lehet enni, de önmagában is nagyon eteti magát. Nemcsak frissen finom, belül foszlós jellegű, kívül már-már ropogós, hanem másnap is. Ehhez az kell, hogy nejlonba tegyük. Arról már nem is beszélve, hogy jól néz ki.

kakao_skala_cs1.jpg

Hozzávalók:

  • 60 dkg búzaliszt
  • 3 evőkanál jó minőségű kakaópor
  • kb. 4 dl tej
  • 1 tasak élesztő
  • 6,5 evőkanál nádcukor
  • 1 dl étolaj
  • 1 csipet ...
Töltött csirkecomb
Töltött csirkecomb

A férjemnek Anyukám töltött csirkecombja volt az első, és annyira ízlett neki, hogy már-már űzött azért, hogy szerezzem meg a recepjét, és készítsem el időnként én is. Úgyhogy most ismét egy családi recept következik, amely alapján és roppant finom és egész kiadós kis vasárnapi ebéd készülhet. Mi gombát is teszünk a töltelékbe, igazi ízorgia az eredmény.

to_lto_tt_csirkecomb1.jpg

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb

A töltelékhez:

  • egy nagy vöröshagyma
  • 25 dkg ...
Hamis spagetti carbonara
Hamis spagetti carbonara

Azért hamis, mert tejszín is van benne, ettől a szósz a tésztán lágyabb, krémesebb. Másfajta sajtot és szalonnát teszek bele, mint amit az olaszok az eredeti recept szerint, de mi így szeretjük, nekünk így jobban ízlik, mint az eredeti.

spagetti_carb1.jpg

Hozzávalók:

  • 1 csomag spagetti
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • őrölt feketebors, só ízlés szerint
  • 20-25 dkg kolozsvári szalonna

4-5 személyre lesz elég.

Elkészítés:

A ...

Pampucka
Pampucka

Elérkezett a farsang, így nálunk eljött a pampucka ideje. A pampucka valójában farsangi fánk, amelyet nem nagy ördöngősség elkészíteni. Aztán ha kész, porcukorral megszórjuk, a közepébe lekvárt teszünk, és már fogyaszthatjuk is. Akkor jó, ha harapáskor azt érezzük, üreges a tésztája. Az evését nehéz abbahagyni, úgyhogy nem árt sokat készíteni. Ehhez jön az alábbi recept.

fa_nk2.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg búzaliszt
  • 1 tasak élesztő
  • 3 dl tej
  • 4 ...
Sült alma vaníliakrémmel
Sült alma vaníliakrémmel

Sült almát sokféleképpen készítenek, én is többféleképpen szoktam. Van kerámia almasütőm, de hagyományos sütőben is sütök almát. Mindenhogy nagyon finom, igazi téli csemege, és nagyon jól tud esni a hidegben. Arról már nem is beszélve, hogy isteni illat lengi be a konyhát, amikor készítem. Ezúttal azonban nem csupán egy sült almás receptet mutatok be, hanem azt, hogyan csinálhatunk a sült almából egy jó kis desszertet. Így a férjem is megeszi az almát, ...

Marcipános malacok
Marcipános malacok

Mindjárt Szilveszter, így egy év végére való sütit mutatok. Tulajdonképpen attól szilveszteri, hogy malacokat formázunk a tésztából, amúgy szivecskeként, csillagocskaként ízletes teasütemény. Úgy tíz éve egy újságban találtam a receptet, és mert megtetszett, ki is téptem. Azóta hagyomány lett, hogy az év utolsó napján elkészítem ezt a sütit, aztán bepakolom egy dobozba, a dobozt a táskámba, és írány a lovi, a Szilveszteri ügető, ahol csak előkapom, ...

Mézeskalács
Mézeskalács

Advent idején nálunk mindig készül egyszer-kétszer mézeskalács. Most, hogy végre van hó, igazán téli hangulat lett, és a legkisebb gyermekemmel nekiálltunk mézeskalácsot sütni. Neki ez volt az első alkalom, amikor tevékenyen részt tudott venni az elkészítésben, így nagy lelkesedéssel kezdett hozzá; csorgatta a mézet a tálba, adagolta a fűszert, nyomkodta a formákat.

img-1888.JPG

 

Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt
  • 1/4 kg napraforgóméz
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 1 ...

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.