Isten bizony nem emlékszem, mikor ettem utoljára máglyarakást, pedig nekem az iskolai menzás is ízlett. Aztán valahogy elfelejtődött. Egészen mostanáig. Egy ilyen esős és hűvös szeptember végi napon már nagyon jól tud esni, sok minden van benne, ami az őszt idézi: alma, dió. Meg sok más. Nem mondom, hogy könnyű elkészíteni, munkás, pedig nincs benne truváj, ez a tradícionális. De annyira finom, hogy ha egyszer ettünk belőle, máskor is kérni fogjuk.
Hozzávalók:
alsó réteg:
- 25 dkg fonott kalács
- 45 gramm cukor
- 7 tojássárgája
- 7 deci tej
- 1 rúd vanília kikapart magja
almás réteg:
- 4 egészséges alma
- fél citrom leve
- 20 gramm cukor
- plusz kb. 100-130 dkg sárgabaracklekvár és 50-60 gramm durvára vágott dió
felső réteg:
- 5 tojásfehérje
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár
- 20 gramm porcukor
- fél citrom leve
Sütőedény előkészítéshez egy kevés vaj, szűk marék zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A kalácsot felszeleteljük, majd az alsó réteg többi hozzávalóit összeöntjük, és simára keverjük. Ebbe tesszük a kalácsszeleteket, és hagyjuk így 10-20 percet, hogy a kalács kellően átitatódjon. Amíg ázik a kalács, az almákat megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük. A reszelt almához adjuk a citrom levét, a cukrot, és alaposan összekeverjük. Ha a kalács jól megszívta magát, előveszünk egy magasabb falú sütőedényt, kevés vajjal kikenjük, kevés zsemlemorzsával meghintjük, majd az nedves kalácsszeleteket szépen behelyezzük az edény aljára. Béleljük ki vele az edény alját! Aztán ezt a réteget megkenjük sérgabaracklekvárral, ezután megszórjuk a dióval, végül az ízesített reszelt almát tesszük rá, és egyenletesen eloszlatjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30 percig sütjük alsó-felső funkción. Amíg sül, elkészítjük az utolsó réteget, a tojáshabot. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a többi hozzávalót összekeverjük, majd belekeverjük a habba. Ha letelt a 30 percnyi sütés, az edényt kivesszük a sötőből, és az almás rétegre tesszük az ízesített tojáshabot. Szépen elegyengetjük, végezetül egy villával csíkozzuk. Újra betesszük a sütőbe, és kb. 15 percig sütjük, míg a hab aranybarna lesz.