Sógornőmnél Kisorosziban van egy nagyon öreg körtefa. Erről a fáról kaptam egy adag körtét, ami azonban olyan kemény, hogy nyersen enni kihívás. Ebből készítettem egy adag körtelevest. Nagyon finom lett, klasszul érezni benne a sós karamella és a hozzáadott fűszerek ízét. Annyira ízgazdag, hogy feltét se kell rá.
Hozzávalók:
- 5 db körte
- 5 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 2 dl tejszín
- 1 fahéjrúd
- 2 db szegfűszeg
- 2 csipet őrölt szerecsendió
- beledobtam egy csillagánizst is, ezt csak 3-4 percig hagytam a levesben
Elkészítés:
A körték magházát kivágom, a gyümölcsöt feldarabolom. A cukrot lassú tűzre teszem, majd amikor elkezd olvadni, magasabbra veszem a lángot alatta. Megszórom a sóval, és keverés közben kis adagokban a tejszínt is hozzáadom. Ezután a lábosba teszem a körtét is, és felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. fűszerezem, majd lefedem, és közepes lángon kb.15 perc alatt megfőzőm. Amikor a körte megpuhult, kiveszem a fahéjrudat, szegfűszeget, és a körtéket botmixerrel pürésítem. A pürésítés akár el is hagyható, anélkül is kellemes állagú lesz a levesünk.