Nem tudom, hogy sárgabarackot kapni-e még, ha nem, akkor jövőre is jó lesz ez a recept. Én évek óta készítek mentás lekvárokat, nagyon finomak, üdítőek, a menta különleges ízt ad nekik. Nem is nehéz elkészíteni, hiszen a befőzést ma már bárki könnyedén csinálhatja, annyi mindent kapni, amitől egyszerű lekvárt főzni.
Hozzávalók:
- 1,5 kg kimagozott sárgabarack
- 1 doboz 3:1 befőzőcukor
- néhány mentalevél, én kb. 10 közepes levelet teszek bele
Elkészítés:
A barackokat egy lábasba teszem, ráöntöm a befőzőcukrot, hozzáadom a mentaleveleket, és közepes lángom elkezdem főzni. Többszöri kavargatás mellett addig főzőm, míg a barackok megpuhulnak, és forrni kezd. Ekkor botmixerrel összezúzom a barackokat és a mentákat, de csak óvatosan, mert szeretem, ha kisebb barackdarabkák maradnak a lekvárban. (Aki nem így szereti, turmixolja pépesre.) Aztán főzöm még egy kicsit, végül sterizilált befőttes üvegekbe adagolom a lekvárt. Az üvegek fedelét szorosan csavarom az üvegekre, majd fejjel lefelé fordítom az lekvárral teli üvegeket, így hagyom 10-15 percig, végezetül talpra állíitom őket, és bebugyollálom őket száraz dunsztba. (Sok-sok türülközőbe csomagolom őket.) Egy napig hagyom így, majd mehetnek a kamrába, spajzba.