Annyi meggy termett a szüleim kertjében, hogy nem győzzük enni és felhasználni. Levest is főzünk belőle, lekvárt is, és pitét is készítünk vele. Ezt a meggyes-túróst Anyukám sütütte, amikor a napokban náluk voltunk. Nagyon finom, szerintem kifejezetten nyári sütemény, de télen fagyasztott meggyből is finom lehet. Ez a pite három részből áll, van ugye a tésztája, a túrós réteg és a meggyes rész. Első hallásra talán bonyolultnak tűnik, de megéri a fáradtságot, annyira jó.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg rétesliszt
- 15 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 1 db tojás (kihagyható)
- 1 csomag sütőpor
- fél citrom leve és reszelt héja
- egy jó evőkanálnyi tejföl
A túrós réteg:
- 50 dkg túró
- 1-2 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 1 csomag vaniliás cukor
- reszelt citromhéj
Meggyes réteg:
- 30-40 dkg kimagozott meggy
- őrölt fahéj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, és tésztát gyúrunk belőlük. Aztán a tészta egyharmadát félre tesszük, ebből készítjük el majd a pite tetején a rácsot. A tészta kétharmadát kör alakúra nyújtjuk, majd piteformába helyezzük úgy, hogy a pitesütő falára is jusson belőle.
Elkészítjük a túrós részt, a hozzávalókat egy tálba tesszük, majd egy villával összekeverjük, és egy kicsit megtörjük a túrót. A meggyes réteg úgy készül, hogy a kimagozott meggyet egy tálba tesszük, és keverünk hozzá ízlés szerint fahéjat, 1-3 kávéskanálnyit.
Elkezdjük a rétegzést, a piteformában várakozó tésztára rátesszük az ízesített túrót, arra a fahéjas meggyet, végül a korábban félretett egyharmad tésztát kinyújtjuk, vékonyka csíkokra vágjuk, és rácsot képezve tesszük a meggyes rétegre. 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül funkción 40-45 percig sütjük. Villával ellenőrizhetjük, hogy valóban megsült-e, a pite közepébe beleszúrjuk a villát, ha simán kijön, készen is van. Várunk vele, hogy hűljön, majd porcukorral meghintve tálaljuk.