A Cézár salátáról, hangozzék bármily furcsán, mindig azt hittem, hogy iszonyat nehéz elkészíteni, legfőképp az öntetet gondoltam bonyolultnak. Az üzletekben kapható Cézár öntettől pedig valamiért ódzkodtam. Így én mindig étteremben vagy onnan rendelve ettem. Van egy étteremlánc, ahol isteni finom a Cézár saláta. Olykor vettem ott, de nagyon drága volt. Amikor tavaly rettenetesen megemelkedett az ára, úgy döntöttem, lemondok róla. Pedig így tavasszal már nagyon vágyom rá. Mintegy mellékesen megemlítettem Anyukámnak, hogy ilyen drágán én nem veszek Cézár salit, aztán amikor meglátogattuk, Cézár salátával fogadott. Saját készítésűvel, És mondanom sem kell, hogy nagyon finom volt, éttermi minőség. Mint kiderült, az öntetett boltban vette. Így aztán elkértem tőle a receptet, s azóta már én is megcsinálom, ha arra szottyan kedvem. Mert könnyű étel, mégis laktató.
Hozzávalók:
- 1 fej jégsaláta
- 5-7 koktélparadicsom vagy 2-3 normál paradicsom
- 1 közepes kígyóuborka
- ízlés szerint, de legalább fél üveg Cézár öntet
- 2 szelet kenyér pirítva
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 filézett csirkemell
- kevés só, bors, esetleg csirkés fűszersó
Elkészítés:
A csirkemellet alaposan megmossuk, vékony 2-3 cm-es csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, esetleg csirkére való fűszersóval meghintjük, és forró serpenyőben, kevés olajon megsütjük a csirkemell csíkokat, Ha kész, hagyjuk őket kihűlni.
Amíg hűl a csirke, a salátát megtiszítjuk, leveleit aprókra tépkedjük. A paradicsomokat és az uborkát is apróbb darabokra vágjuk, majd belekeverjük a salátába, akárcsak a csirkemell darabokat. Ezután ráöntjük az öntet és jól lekeverjük. Betesszük a hűtőbe.
A kenyérszeleteket megpirítjuk, majd a fokhagymagerezdekkel jól bedörzsöljük mindkét oldalukat. Azután a kenyereket kis kockákra vágjuk. A hűtőből kivesszük a salátát, a fokhagymás kenyérkockákat is a salátához adjuk. Rövid időre visszatesszük a hűtőbe az egészet, hogy a fokhagyma íze is átjárja a salátát, de a kenyérdarabok ne ázzanak el. És aztán tulajdonképp kész is van a Cézár salink.