Nagyon sokat dolgozom Budapesten élő külföldiekkel, és szinte mindegyikük megismer ideköltözésük után három magyar dolgot: pálinka, gulyás és lángos. Általában meg is kedvelik ezeket, és én se ismerek olyan embert, aki ne szeretné a lángost. Ehhez képest idén nyáron készítettem először, ez pedig annak köszönhető, hogy nemrég az Instán láttam, ahogy Gombos Edina süti. Kis videót is tett fel, én meg szinte a számban éreztem a lángos ízét. Gyorsan el is mentettem a receptet, majd én is elkészítettem. Azóta már másodszor is. Azt kell mondjam, a recept tökéletes, nagyon finom lángos sül belőle.
Hozzávalók:
- 3 dl langyos víz
- 2 teáskanál kristálycukor
- 20 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál só
- 1/2 kg liszt
- 1 dl olaj
- sütéshez sok olaj
Elkészítés:
A 3 dl langyos vízbe tesszük a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg hólyagosra felfut. Aztán megszórjuk 1 teáskanál sóval, s mindezt beleöntjük a lisztbe. Tésztát gyúrunk belőle, akkor van kész a tészta, amikor elválik a táltól és a kezünktől. Majd egy tiszta konyharuhával letakarjuk, hagyjuk kelni 20-30 percet. Ezután meglocsoljuk 1 dl olajjal, kerüljön a tészta alá is belőle, és a tésztából nyomkodjuk ki a levegőt. Az olajat a tészta nem issza be maradéktalanul, állni fog az olajban, de így jó. Megint letakarjuk, és újra kelni hagyjuk 20-30 percet. Ezután annyi részre vesszük a tésztát, ahány lángost sütni akarunk, de legyünk tekintettel a teflonunk méretére, nehogy úgy járjunk, hogy túl nagy a lángos, nem fér bele. Én 8 gombócra osztom a tésztát, így 8 feleakkora lángosom lesz, mint a piacos vagy a strandon kapható. Ha gombócokra szedtük a lángos tésztáját, hagyjuk kelni magukban 5-10 percig. Közben olajat hevítünk, sokat, mert bő olajban kel sütni a lángost. Majd ha forró az olaj, egyesével kisütjük őket. A gombócot a kezünkbe vesszük, és a széleinél körben meghúzgáljuk, a közepe vékonyabb maradjon. Pikk-pakk megsül, majd az olajtól lecsöpögtetjük, és már ízesíthetjük is, kínálhatjuk is.