Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Lángos
A nyár slágere

Nagyon sokat dolgozom Budapesten élő külföldiekkel, és szinte mindegyikük megismer ideköltözésük után három magyar dolgot: pálinka, gulyás és lángos. Általában meg is kedvelik ezeket, és én se ismerek olyan embert, aki ne szeretné a lángost. Ehhez képest idén nyáron készítettem először, ez pedig annak köszönhető, hogy nemrég az Instán láttam, ahogy Gombos Edina süti. Kis videót is tett fel, én meg szinte a számban éreztem a lángos ízét. Gyorsan el is mentettem a receptet, majd én is elkészítettem. Azóta már másodszor is. Azt kell mondjam, a recept tökéletes, nagyon finom lángos sül belőle.

img_7718.JPG

Hozzávalók:

  • 3 dl langyos víz
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • 20 gramm friss élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 kg liszt
  • 1 dl olaj
  • sütéshez sok olaj

Elkészítés:

A 3 dl langyos vízbe tesszük a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg hólyagosra felfut. Aztán megszórjuk 1 teáskanál sóval, s mindezt beleöntjük a lisztbe. Tésztát gyúrunk belőle, akkor van kész a tészta, amikor elválik a táltól és a kezünktől. Majd egy tiszta konyharuhával letakarjuk, hagyjuk kelni 20-30 percet. Ezután meglocsoljuk 1 dl olajjal, kerüljön a tészta alá is belőle, és a tésztából nyomkodjuk ki a levegőt. Az olajat a tészta nem issza be maradéktalanul, állni fog az olajban, de így jó. Megint letakarjuk, és újra kelni hagyjuk 20-30 percet. Ezután annyi részre vesszük a tésztát, ahány lángost sütni akarunk, de legyünk tekintettel a teflonunk méretére, nehogy úgy járjunk, hogy túl nagy a lángos, nem fér bele. Én 8 gombócra osztom a tésztát, így 8 feleakkora lángosom lesz, mint a piacos vagy a strandon kapható. Ha gombócokra szedtük a lángos tésztáját, hagyjuk kelni magukban 5-10 percig. Közben olajat hevítünk, sokat, mert bő olajban kel sütni a lángost. Majd ha forró az olaj, egyesével kisütjük őket. A gombócot a kezünkbe vesszük, és a széleinél körben meghúzgáljuk, a közepe vékonyabb maradjon. Pikk-pakk megsül, majd az olajtól lecsöpögtetjük, és már ízesíthetjük is, kínálhatjuk is.

img_7719.JPGimg_7720.JPG

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (8) bab (2) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bejgli (1) bodza (1) bolognai (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) bulgur (1) burgonya (2) cézár saláta (1) chili (2) citrom (2) cseresznye (1) csíkos (1) csirke (6) csoki (6) csülök (1) cukkini (1) darálthús (2) darált hús (1) desszert (3) diétás (3) dió (6) ebéd (2) édesség (1) édességek (53) egyebek (20) egytálétel (2) élesztő (1) eper (5) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (4) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (28) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (3) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (3) gyümölcsleves (1) hal (1) halászlé (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (9) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (8) kalács (3) káposzta (1) karácsony (13) karaj (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (2) kókusz (1) kolbász (1) körte (1) krémleves (9) krumpli (3) kuglóf (2) kukorica (1) langalló (1) lángos (1) lasagne (1) lekvár (4) lencse (1) leveles tészta (5) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (23) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) majonéz (1) majoránna (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (2) mazsola (1) meggy (2) meggyleves (1) menta (1) méz (3) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) mustár (1) narancs (2) nasi (1) nokedli (1) november (2) Nutella (1) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (6) őszibarack (1) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (5) pizza (1) pogácsa (2) pohárdesszert (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (2) rétes (1) rizs (1) sajt (2) saláták (4) sárgabarack (2) sárgabarcak (1) sertéshús (5) sonka (2) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (2) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) sütőzacskó (1) szegfűszeg (1) szilva (4) szilveszter (9) szörp (1) szűzérme (2) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (6) tejföl (1) tejszín (1) tél (3) tepertő (1) tészta (4) tojás (2) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) töltött káposzta (1) tonhal (1) torta (2) tortilla (1) túró (4) Újév (1) vacsora (1) vanília (3) virsli (1) zabkeksz (1) zabpehely (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása