Manapság annyi minden beszerezhető, ami megkönnyíti a főzést. Nincs ez másképp a lekvárkészítéssel sem: kapható olyan befőzőcukor, amelyhez sem zselatin, sem tartósítószer nem kell, mégis tökéletes lekvár készül vele. Én ezt a cukrot használom, és végtelenül egyszerű vele a lekvárfőzés. Csak hozzáteszem a gyümölcshöz és lassú lángon főzöm. Az eperlekvárhoz is ezt használom, idén azonban variáltam: tettem hozzá vaníliát és citromot is, és olyan finom ízes lekvár készült, mint még soha. A színe is meseszép lett.
Hozzávalók:
- 1,5 kg egészséges eper
- 1 doboz 3:1-ben befőzőcukor
- 1 vaníliarúd magja
- 1 közepes citrom leve
Elkészítés:
Az epreket alaposan megmosom, kicsumázom, és beleteszem egy mély lábosba. Ráborítom a befőzőcukrot, hozzáadom a citrom levét és a vaníliát, majd lassú lángon elkezdem főzni. Időnként megkavarom. Addig főzöm, amíg bőséges lé lesz a lábosban, majd botmixerrel összezúzom. Ha azt akarom, hogy a lekvárban maradjanak gyümölcsdarabok, akkor óvatosan bánok a botmixerrel, nem zúzom teljesen simára az összes epret. Aztán addig főzöm, amíg felforr és enyhén besűrűsödik. Ha kész, sterilizált üvegekbe öntöm a lekvárt. Rácsavarom az üvegekre a fedelüket, 10 percre fejtetőre állítom őket, majd talpukkal lefele száraz dunsztba teszem a teli üvegeket. (Alájuk, feléjük törülközőket teszek, tulajdonképp bebugyolálom őket.) 24 órát így hagyom őket, majd mehetnek a spájzba.