Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Ízes eperlekvár
A legfinomabb eperlekvár

Manapság annyi minden beszerezhető, ami megkönnyíti a főzést. Nincs ez másképp a lekvárkészítéssel sem: kapható olyan befőzőcukor, amelyhez sem zselatin, sem tartósítószer nem kell, mégis tökéletes lekvár készül vele. Én ezt a cukrot használom, és végtelenül egyszerű vele a lekvárfőzés. Csak hozzáteszem a gyümölcshöz és lassú lángon főzöm. Az eperlekvárhoz is ezt használom, idén azonban variáltam: tettem hozzá vaníliát és citromot is, és olyan finom ízes lekvár készült, mint még soha. A színe is meseszép lett.

eperlekva_r1.jpg

Hozzávalók:

  • 1,5 kg egészséges eper
  • 1 doboz 3:1-ben befőzőcukor
  • 1 vaníliarúd magja
  • 1 közepes citrom leve

Elkészítés:

Az epreket alaposan megmosom, kicsumázom, és beleteszem egy mély lábosba. Ráborítom a befőzőcukrot, és lassú lángon elkezdem főzni. Időnként megkavarom. Addig főzöm, amíg bőséges lé lesz a lábosban, majd botmixerrel összezúzom. Ha azt akarom, hogy a lekvárban maradjanak gyümölcsdarabok, akkor óvatosan bánok a botmixerrel, nem zúzom teljesen simára az összes epret. Aztán addig főzöm, amíg felforr és enyhén besűrűsödik. Ha kész, sterilizált üvegekbe öntöm a lekvárt. Rácsavarom az üvegekre a fedelüket, 10 percre fejtetőre állítom őket, majd talpukkal lefele száraz dunsztba teszem a teli üvegeket. (Alájuk, feléjük törülközőket teszek, tulajdonképp bebugyolálom őket.) 24 órát így hagyom őket, majd mehetnek a spájzba.

eperlekva_r2.jpg

eperlekva_r3.jpg

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (6) bab (1) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bodza (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) burgonya (2) chili (1) citrom (2) csíkos (1) csirke (5) csoki (5) csülök (1) darálthús (2) desszert (3) dió (3) ebéd (2) édesség (1) édességek (36) egyebek (13) egytálétel (2) élesztő (1) eper (2) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (3) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (16) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (1) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (2) gyümölcsleves (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (1) kacsa (1) kakaó (7) kalács (3) karácsony (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (1) kókusz (1) kolbász (1) krémleves (6) krumpli (3) lekvár (3) lencse (1) leveles tészta (4) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (14) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (1) mazsola (1) méz (2) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) narancs (1) nasi (1) nokedli (1) november (2) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (5) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (1) rizs (1) sajt (2) sárgabarack (2) sertéshús (3) sonka (1) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (1) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) szegfűszeg (1) szilva (2) szilveszter (1) szörp (1) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (5) tejföl (1) tejszín (1) tél (2) tészta (3) tojás (1) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) tonhal (1) torta (2) túró (3) Újév (1) vacsora (1) vanília (2) zabkeksz (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő