Évek óta készítek bodzaszörpöt, mert a szüleim vidéki kertjében van egy szép hatalmas bodzabokor. Autó se jár arra, a bokor a kert végében van, ami a határral határos. A bodzavirág tehát nem koszos. Mikor megtudtam, hogy a hosszú karantén után kimozdulhatunk, első utunk a szüleimhez vezetett. Épp virágzott a bodzabokor, szedtem is egy jó nagy adag szörpnek való illatos virágot. Tartósítószer nélkül készítem a szörpöt, ha kész, hűtőben tárolom, de néhány nap alatt mindig elfogy ez a hűsítő nyáreleji ital. Nagyon finom.
Hozzávalók (szűk 3 literhez):
- 30-35 bodzavirág
- 90 dkg cukor
- 2 nagy citrom
- 10 gramm citromsav
- 3 liter víz
Elkészítés:
2 liter vizet felforralunk, majd megvárjuk, míg kihűl. Aztán a virágokat egy szűrőbe tesszük, lehet tésztaszűrő is, és átmossuk. Majd egy mély lábosba helyezzük őket, és a kihűlt vízet ráöntjük. A citromokat megmossuk, felkarikázzuk, a héját eltávolítjuk, a fehér részt is, mert az - tapasztalatom szerint - keserű ízt ad a szörpnek. Végül a citromkarikákat rádobjuk a virágokra. Minimum 1 napig fedő alatt hagyjuk. Én két napig érlelem. Ezután 90 dkg kristálycukorból és szűk egy liter vízből szirupot főzünk: a cukros vizet addig főzzük, amíg kissé nehézzé válik. Ekkor a bodzavirágos levet leszűrjük, a virágokat és a citromokat kidobhatjuk. A bodzalébe öntjük a cukorszirupot, hozzáadjuk a citromsavat, és alaposan összekeverjük. Mivel a szirup meleg, a szörp langyos lesz, de megvárjuk, míg kihűl, és üvegekbe adagoljuk. Hűtőben tároljuk.