Nem vagyok nagy fügeszakértő, bő két éve költöztünk kertes házba, amelynek udvarán van egy szép, nagy fügefa. Öreg már, nem túl sok termése van, de ami van, az szép és finom. Még csak most próbálkozom a termések felhasználásával, mert annál azért több füge terem a fán, mint amennyit magában megeszünk. Most például süteménybe tettem belőlük. Ez a kakaós-diós süti tetején néhány fügével nagyon klassz, kellemesen masszív a tésztája, és kifejezetten jól illik hűvösebb ősz elejei napokra. Mondjuk egy csésze teával.
Hozzávalók:
- 35 gramm liszt
- 2 tojás
- 40 ml tej
- 80 gramm cukor
- 110 gramm darált dió
- 30 gramm jó minőségű cukrozatlan kakaópor
- fél csomag sütőpor
- 3-4 szem füge félbevágva a tetejére
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukkal habosra keverjük a cukrot, a tojások fehérjéből pedig kemény habot verünk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóval és a darált dióval, hozzáöntjük a cukros tojássárgákhoz, majd beleöntjük a tejet, és az egészet jó alaposan simára keverjük. Végül a kemény habot adjuk hozzá, amit széles mozdulatokkal keverünk a tésztába.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Elővesszük a tortaformát, kibéleljük sütőpapírral, és a tésztát beleöntjük, eloszlatjuk a formában egyenletesen. A fügéket megmossuk, félbevágjuk, és kedvünk szerint a tészta tetejére helyezzük őket. Aztán berakjuk a sütőbe, és alul-felül funkción 35-40 percig sütjük. Ha kész, megvárjuk, amíg kihűl, lepattintjuk róla a tortaformát, és szelhetjük is.