Az történt, hogy Anyukámtól kaptam egy darab füstölt húst. Füstölt húst a leggyakrabban lencseleveshez és babgulyáshoz használok, de ebben a nyárvégi melegben egyikhez se volt kedvem. Így esett, hogy rakott tésztához használtam fel. Egy remek egytálétel lett, és érdekessége, hogy nem is kell sózni az ételt, mert a hús klasszul megfűszerezi a tésztát.
Hozzávalók:
- 25 dkg spagetti tészta
- 25 dkg füstölt hús
- 15 dkg trapista sajt
- 2 tojás
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- a sütőedény kikenéséhez kevés vaj és zsemlemorzsa
Elkészítés:
A füstölt hús apróra kockázzuk, és egy serpenyőben közepes lángon sütjük, időnként fakanállal keverünk rajta egy párat. Közben feltesszük a vizet a tésztának, a spagettiket három egyenlő részre törjük. Ha forr a víz, így tesszük a főzőlébe, amibe teszünk egy kevés sót. Ha elkészült a tészta, leszűrjük, lecsepegtetjük.
Miközben fő a spagetti, a vajat habosra keverjük, a tojásokat szétválasztjuk, és a sárgákat hozzáadjuk a vajhoz, alaposan elkeverjük. A fehérjékből kemény habot verünk, a sajtot lereszeljük nagyobb lyukú sajtreszelőn. A tésztát egy nagyobb edénybe öntjük, hozzáadjuk a vajas-tojásos keveréket, a sajtot, a sült füstölt hús darabkákat, és alaposan összekeverjük, minden mindenhova jusson. Legvégül hozzáadjuk a kemény habot, amit széles mozdulatukkal keverünk az ételbe.
Egy sütőedényt kikenünk vajjal, meghintjük zsemlemorzsával, és a tésztamasszát beleöntjük. Elegyengetjük a tetejét, lefedjük alufóliával, végül a 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük 25-30 percre. Ha letelt, levesszük róla az alufóliát, és további 10 percig 200 fokon sütjük. Még melegen tálaljuk.