Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Fahéjas-mazsolás csavart
Édes reggeli, uzsonna

Egy skandináv főzőműsorból vettem ennek a sütinek a receptjét. Nagyon finom, omlós, 2-3 darabból megvan a reggeli, de uzsonnának sem utolsó. Ráadásul sokáig eláll, úgyhogy több napi adag sül egyszerre - a család nagyságától függően.

fahe_jasmazsola_scsavart2.jpg

Hozzávalók:

  • 230 gramm sótlan vaj/margarin
  • 170 gramm krémsajt
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 280 gramm liszt
  • tölteléknek kristálycukor, őrölt fahéj, mazsola ízlés szerint

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és amikor már jól formázható, két egyforma cipót készítünk belőle. Mindkettőt folpakkba csomagoljuk, és legalább 2 órára betesszük a hűtőbe. Közben a fahéjat összekeverjük a cukorral.

A két óra leteltével kivesszük a cipókat. Előbb az egyiket tesszük lisztezett deszkára, és téglalap alakúra nyújtjuk. A cakkokat a szélekről levágjuk, szabályos legyen a téglalapunk. Az egyik keskenyebbik felét fordítjuk magunk felé, és fele magasságig megszórjuk a fahéjas cukorral egyenletesen, valamint mazsolát is szórunk rá. Az üres felét ráfordítjuk a megszórtra, a sodrófával kétszer átmegyünk rajta, majd négy egyenlő részre vágjuk hosszában. 

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és mikor ezeket a töltött csíkokat rátesszük, csavarunk rajtuk egyet.

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, majd a másik cipóval megcsináljuk azt, amit ez előzővel, és a levágott cakkokból is kijöhet 2-4 darab, csak gyúrjuk össze és csináljuk úgy, mint az előzőekben. Mielőtt a csavartakat betesszük a sütőbe, felvert egész tojással megkenjük őket. Végül 20-23 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Megvárjuk, míg kihűlnek, akkor már fogyaszthatjuk őket. Ha nejlonba csomagoljuk a maradékokat, másnap vagy harmadnap is fogyszthatjuk őket.

fahe_jasmazsola_scsavart1.jpg

fahe_jasmazsola_s3.jpg

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (5) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) burgonya (2) chili (1) citrom (1) csirke (5) csoki (4) csülök (1) darálthús (2) desszert (3) dió (3) ebéd (2) édesség (1) édességek (29) egyebek (8) egytálétel (2) eper (1) ételallergia (1) fahéj (3) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (14) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (2) galette (1) gazdag (1) gesztenye (1) gomba (2) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (2) gyümölcsleves (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (1) kacsa (1) kakaó (6) kalács (3) karácsony (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kolbász (1) krémleves (5) krumpli (2) lekvár (2) lencse (1) leveles tészta (2) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (10) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) málna (1) mandula (2) marcipán (1) marhahús (1) mazsola (1) méz (2) morzsa (2) muffin (2) narancs (1) nasi (1) nokedli (1) november (2) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (5) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (1) rizs (1) sajt (2) sárgabarack (2) sertéshús (3) sonka (1) spagetti (3) spárga (1) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) szegfűszeg (1) szilva (2) szilveszter (1) tarhonya (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (5) tejföl (1) tejszín (1) tél (2) tészta (2) tojás (1) tonhal (1) túró (3) Újév (1) vacsora (1) vanília (1) zöldség (1) zöldségek (2) Címkefelhő