Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Almás málnakrémleves
Kellemes étel kánikulában

Egyszer olvastam, hogy valaki rebarbarából és málnából készít gyümölcslevest, s ezen felbuzdulva ötvöztem az almát és a málnát egy krémlevesben. No meg prózai oka is van, se annyi alma, se annyi málna nem volt itthon, hogy azokból egyfajta levest készítsek. Mindenesetre a kétféle gyümölcsből készült ételben nagyon jól hamonizálnak az ízek, se nem édes, se nem savanyú igazán, de friss, üdítő, kánikulában tökéletes. A fűszerezésének köszönhetően igen kellemes illatok lengik be a konyhát készítés közben.

alma_sma_lnakre_mleves3.jpg

Hozzávalók:

  • 20 dkg málna
  • 2 közepes alma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 dl tejszín
  • 7 dl víz
  • 1 tasak tejszínes pudingpor, főzős
  • fél kávéskanál őrölt fahéj
  • fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • fél citrom héja

Elkészítés:

A gyümölcsöket alaposan megmossuk, az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és kis darabokra szeljük. Aztán a málnával együtt beletesszük egy lábosba, hozzáadjuk a vaníliáscukrot, a kristálycukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, belereszeljük a citromhéjat, felöntjük vízzel, és feltesszük főni. Úgy fél úrán át főzzük, hogy az almák paszírozhatóvá váljanak. A málna szét fog esni, és megszínezi a főzőlevet. Nos, ha puhák az almál, előveszünk egy edényt, ráakasztjuk a szűrőt, és 2-3 evőkanállal teszünk a gyömölcslevesből bele. Egy kanállal alaposan átpaszírozzuk, hogy jószerivel csak a málnamagok maradjanak a szűrőben. Aztán ezt addig ismételjük, amíg elfogy a lé. Az átszűrt lét feltesszük a tűzhelyre, közepes lángon ismét főzzük, s közben a pudingport simára keverjük a 2 dl tejszínnel. Ezt a tejszínt aztán fokozatosan hozzáadjuk a léhez, majd az egészet folyamatosan kevergetve lassan felforraljuk. Sűrűsödni fog a leves, és szép mély rózsaszín színe lesz. Ha felforrt és besűrűsödött, elzárjuk alatta a gázt, és hagyjuk kihűlni. Tálaláskor pár szem málnával, 2-3 levél mentával díszítjük. A málna igazi pikáns ízt ad neki.

Önmagában is finom, de szoktam egyszerű sütit készíteni hozzá, ezúttal levelestésztát töltöttem meg túróval, megsütöttem, és az volt a "kenyér" hozzá. Nagyon finom lett.

alma_sma_lnakre_mleves2.jpg

alma_sma_lnakre_mleves1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr8414929392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (4) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) burgonya (2) chili (1) citrom (1) csirke (5) csoki (4) csülök (1) darálthús (2) desszert (3) dió (3) ebéd (2) édesség (1) édességek (27) egyebek (8) egytálétel (2) eper (1) ételallergia (1) fahéj (3) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (14) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (2) galette (1) gazdag (1) gesztenye (1) gomba (2) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (2) gyümölcsleves (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (1) kacsa (1) kakaó (6) kalács (3) karácsony (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kolbász (1) krémleves (5) krumpli (2) lekvár (2) lencse (1) leveles tészta (2) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (10) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) málna (1) mandula (2) marcipán (1) marhahús (1) mazsola (1) méz (2) morzsa (2) muffin (2) narancs (1) nasi (1) nokedli (1) november (2) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (4) őszi étel (1) palacsinta (1) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (1) rizs (1) sajt (2) sárgabarack (2) sertéshús (3) sonka (1) spagetti (3) spárga (1) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) szegfűszeg (1) szilva (2) szilveszter (1) tarhonya (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (5) tejföl (1) tejszín (1) tél (2) tészta (2) tojás (1) tonhal (1) túró (2) Újév (1) vacsora (1) vanília (1) zöldség (1) zöldségek (2) Címkefelhő