Tavaszi-nyáreleji kedvenc a zöldborsó, vagy ahogy nagymamám hívta; cukorborsó. Egy gyors és olcsó leves készíthető belőle, ami nagyon finom.
Hozzávalók:
- 50 dkg fejtett borsó
- 3 szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 1/2 csokor petrezselyem
- olaj
- 1 ek liszt
- 1,5 l víz
- só
- 1 kk őrölt pirospaprika
Galuskához:
- 10 dkg liszt
- 4 dkg vaj (tejmentes diétánál elhagyható)
- víz
- só
A borsót és a felkarikázott zöldségeket olajon kicsit megpirítom, ezután teszek hozzá egy kanál lisztet, elkeverem, kicsit pirítom, sózom, és hozzáadom a kiskanálnyi pirospaprikát is. Az egészet felöntöm vízzel, hozzáadom a petrezselymet, és lefedve hagyom főni. Hozzálátok a galuska készítéséhez: kis tálban összekeverem a lisztet annyi vízzel, amennyivel éppen csak folyós lesz, majd hozzáadom a vajat is, sózom, és simára keverem. Amikor a zöldségek megpuhultak, apránként a levesbe csorgatom a galuskatésztát. Az egészet 3-4 percig lobogva főzöm, és készen is vagyunk.