Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Húsvéti fonott kalács
Semleges kalács sonkához

Én speciel nagyon szeretem az hagyományos, édes fonott kalácsot a húsvéti sonkával, de ezzel nem mindenki van így. Éppen ezért egy "semleges" ízű kaláccsal készülök, se nem édes, se nem kifejezetten sós, passzol hozzá a vaj meg a sonka főtt tojással. Másik nagy előnye, hogy másnaposan is jó, mindenki jóízűen fogyasztja.

fonottkala_cs1.jpg

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 1,5 teáskanál cukor
  • 4 dl tej
  • 6 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás, a sárgája
  • 3 dkg élesztő (kocka)

Elkészítés:

2 dl tejbe teszünk egy fél teáskanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Amíg ez a folyamat tart, a lisztet kimérjük, elkeverjük benne a sót, a maradék cukrot, a vajat/margarint kivesszük a hűtőből, kimérjük. Aztán a felfutattott élesztőt beleöntjük a lisztbe, ide daraboljuk a vajat/margarint, és összegyúrjuk, és közben öntözgetünk hozzá tejet, hogy egy lágy, de formázható tésztát kapjunk. Aztán csak dagasztjuk a tésztát egészen addig, amíg elválik a táltól és a kezünktől, és közben öntözgetjük hozzá a tejet, mindig annyit, amennyit felvesz. Én másfél deci tejet szoktam hozzáaadni (meg persze azt, amiben az élesztő volt). Ezután a tésztát hagyjuk a tálban, lefedjük egy tiszta konyharuhával, és megvárjuk, amíg a duplájára kel. Ez körülbelül másfél óra. Aztán egy lisztezett deszkára borítjuk, gyúrunk rajta egy párat, és három egyforma részre vesszük. Mindegyik részből egyforma csíkot csinálunk, majd a csíkokat az egyik végüknél összenyomjuk, és a tésztából fonatot készítünk. A legvégén a csíkok végeit összenyomjuk. Aztán kivajazott tepsibe tesszük, letakarjuk konyharuhával, és hagyjuk kelni egy bő félórát. Szépen megdagad.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Ugye maradt kb. fél deci tejünk, ezt elkeverjük egy tojássárgájával, és egy ecsettel alaposan megkenjük vele a kalácsot, majd betoljuk a sütőbe. 20 percig sütjük, aztán kivesszük, és újra megkenjük a tejes-tojásos keverékkel. Vissza a sütőbe újabb 20 percre. Szépen megpirul a teteje, esetleg tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta belül valóban megsült-e. Aztán hagyjuk kihűlni, csak azután szeljük meg.

fonottkala_cs3.jpg

fonottkala_cs2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr5214777166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.