Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Kakaós kalács
Belül foszlós, kívül már-már ropogós

Ennek a kalácsnak a receptjét Anyukámtól kaptam. Mennyei, vajjal vagy lekvárral is lehet enni, de önmagában is nagyon eteti magát. Nemcsak frissen finom, belül foszlós jellegű, kívül már-már ropogós, hanem másnap is. Ehhez az kell, hogy nejlonba tegyük. Arról már nem is beszélve, hogy jól néz ki.

kakao_skala_cs1.jpg

Hozzávalók:

  • 60 dkg búzaliszt
  • 3 evőkanál jó minőségű kakaópor
  • kb. 4 dl tej
  • 1 tasak élesztő
  • 6,5 evőkanál nádcukor
  • 1 dl étolaj
  • 1 csipet só

Elkészítés:

3 dl tejbe teszünk 3 evőkanál nádcukrot, majd meglangyosítjuk, és beletesszük az élesztőt. Amíg az élesztő felfut, kimérünk 1 dl étolajat, 60 dkg lisztet, valamint 3 evőkanál tejet 3 evőkanál kakaóporral és ugyanennyi cukorral elkavarunk. Ha felfutott az élesztő, hozzáöntjünk az olajat. A 60 dkg lisztbe csipet sót teszünk, majd a közepébe kis fészket készítünk, beleöntjük az olajos élesztőt, és tésztává gyúrjuk. Ezután két cipóra vesszük a tésztát, az egyikbe beledolgozzuk a kakaós tejet. A világosat lehetőleg téglalap alakúra nyújtjuk, jó vékonyra, kb. 2-3 mm-esre, majd rátesszük a kakaós cipót, és alaposan eloszlatjuk a világoson úgy, hogy mindenhova jusson, végül a sodrófával átsimítjuk. Miután a két réteg egymásra került, a hosszabbik oldalán elkezdjük feltekerni - úgy, ahogy a beijglit szoktuk. Elővesszünk egy tortaformát, és csigaház alakban a közepébe helyezzük a tésztánkat. Lefedjük egy tiszta konyharuhával, és minimum 1,5 órán át kelni hagyjuk. Akkor lesz jó, ha kitölti a tortaformát. 190 fokra előmelegített sütőben alul-felül funkción 35-40 percig sütjük. Legyen kellemesen barna a teteje. Miután kivettük a sütőből, egy kevés cukrot kevés tejjel elkeverünk, és ezzel a cukros tejjel megkenjük ott, ahol érjük. 

Ha kihűlt, lekvárral kínáljuk, vagy vajjal is megkenhetjük a szeleteket, mindenhogy nagyon finom.

kakao_skala_cs3.jpg

kakao_skala_cs2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr9014619056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.