Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Töltött csirkecomb
Gombával az igazi

A férjemnek Anyukám töltött csirkecombja volt az első, és annyira ízlett neki, hogy már-már űzött azért, hogy szerezzem meg a recepjét, és készítsem el időnként én is. Úgyhogy most ismét egy családi recept következik, amely alapján és roppant finom és egész kiadós kis vasárnapi ebéd készülhet. Mi gombát is teszünk a töltelékbe, igazi ízorgia az eredmény.

to_lto_tt_csirkecomb1.jpg

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb

A töltelékhez:

  • egy nagy vöröshagyma
  • 25 dkg gomba
  • 4 zsemle
  • 4 tojás
  • egy kis csokor petrezselyem
  • egy kis tej
  • kevés étolaj
  • 1,5 dl víz
  • só, őrölt feketebors, színes paprika ízlés szerint

Elkészítés:

A hagymát felapírtjuk, és serpenyőben forró olajdban megdinszteljük. Közben a gombát alaposan megmossuk, felaprítjuk, majd a hagymához tesszük, összekeverjük, és együtt dinszteljük tovább. Ha már a gomba levet eresztett, összeesett, sőt a leve nagy része is elfőtt, sózzuk, borsozzuk, színes paprikát is teszünk bele, közepes lángon főzzük. Közben a petrezselymet megmossuk, felaprítjuk, és a gombás főzethez keverjük. Aztán elzárjuk a gázt, és hagyjuk kihűlni.

A combokat alaposan megmossuk, hagyjuk lecsepegni.

Elkészítjük a töltelék többi részét: a zsemléket kis darabokra tépkedjük, és ráöntünk annyi tejet, amennyit felszív. Jól puhuljon meg a zsemle. Felverjük a tojásokat, sózhatjuk, majd ráöntjük a kihűlt hagymás-petrezselymes-gombás főzethez, végül a zsemléket is hozzáaadjuk, és egy fakanállal úgy összekavarjuk az egészet, hogy minden összetevő egyenletesen oszoljon el benne. 

Elővesszük a csirkecombokat, és a bőr alá evőkanállal bejuttatjuk a tölteléket. Igyekezzünk minél mélyebbre tölteni. A töltött combokat sütőedénybe helyezzük, kb. 1,5 dl vizet öntünk alá, alufóliával lefedjük, és 220 fokon, alul-felül funkción sütjük 50-60 percig. Ezután levesszük az alufóliát, feljebb állítjuk a hőfokot, és 15-20 percig sütjük még a csirkecombokat, hogy a bőrük jó piros és ropogós legyen.

Végezetül kevés körettel tálaljuk.

to_lto_tt_csirkecomb2.jpg

to_lto_tt_csirkecomb3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr114608002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2019.02.06. 17:13:34

Már csak a máj hiányzik a töltelékből. :o)

Modern háziasszony 2019.02.07. 11:36:51

Nem hallottam még a májas töltelékről :-)

Attilajukkaja 2019.02.07. 12:28:37

@Modern háziasszony:
Nagymamám mindig így csinálta. Igaz, ő nem volt egy modern háziasszony. A töltelékbe ugyanazokat tette, mint te, csak még belekaparta a csirke máját is. Én néha nem voltam rest , és egy májkonzervet kevertem bele.
Nem tudom, valójában mennyi plusz ízt ad hozzá, ... csak nekem így tökéletes a töltött csirke. :o)
Ha nincs gondod a májjal, egyszer próbáld ki!

Modern háziasszony 2019.02.08. 06:56:51

Biztos, hogy plusz ízt ad hozzá a máj. Ha nem felejtek el májat venni, kipróbálom a nagymamád recepjét is. Köszönöm :-)

Attilajukkaja 2019.02.08. 12:10:54

@Modern háziasszony:
Egy darab csirke májat nem vesz az ember. :o)
Ez azokra az időkre volt érvényes, amikor a háziasszonyok még egy egész csirkével indítottak, amelyiknek ott volt a mája is. Ezért váltottam én is csirkemáj konzervre. Meg lehet érte kövezni, de valójában csak egy kevés májra van szükség.
Az is szokás volt, hogy jó sok tölteléket készített a nagymamám, és a húsból kimaradó részt a csirke köré halmozta kis kupacokban. Ez a csirkéből kisült zsiradékban és fűszereiben sült aranybarnára. Mindenki imádta.
Istenem, azok a régi szép idők! :o))))
A modern háziasszonyoknak is van mit tanulniuk a nagymamájuktól.

Modern háziasszony 2019.02.08. 13:44:20

Nem is egy darab májat szoktam venni, tyúkhúslevesben szoktam főzni :-) Hát igen, régen másképp főztek, főleg a falusi nagymamák, én már városi vagyok, nem tartok csirkéket. Le se merném vágni őket, pedig gyerekként sokszor láttam nagymamámtól... Egyébként több olyan családi receptem van, amelyik öröklődött a nagymamáimtól. A pampucka is ilyen például, mifelénk így hívják a fánkot.

Attilajukkaja 2019.02.08. 13:50:28

@Modern háziasszony:
Ha szoktál májat vásárolni, akkor nem lehet gond egyszer kipróbálni a májas töltött csirkét sem. :o)
A pampuskát nagyon szeretem. Egyszer 31 főre készítettem külföldön, amikor az ottani magyaroknak csináltunk egy bulit. Mondanom sem kell, hogy az egész estét a konyhában töltöttem, ... de megérte. Olyan jók voltak a visszajelzések. :o)

Modern háziasszony 2019.02.09. 06:09:18

@Attilajukkaja: Ti pampuskának hívjátok? Mi pampuckának :-) Elhiszem, hogy nagy sikere volt, mert tényleg finom :-)

Attilajukkaja 2019.02.09. 11:08:06

@Modern háziasszony:
Igen, pampuskának. Azt hittem, csak elírtad. :o))))

Modern háziasszony 2019.02.10. 06:12:59

@Attilajukkaja: Dél-Borsodban pampucka. Merre pampuska? :-)

Attilajukkaja 2019.02.10. 11:36:26

@Modern háziasszony:
Nagymamám mondta így. Ő Pest megyéből (nem Pestről!) származik, és zsírban sütötte. De állítólag a palócoknál is így hívják. Hivatalos neve: szalagos fánk. Ezért mi már csak fánknak mondtuk.

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.