Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Pampucka
Avagy farsangi fánk

Elérkezett a farsang, így nálunk eljött a pampucka ideje. A pampucka valójában farsangi fánk, amelyet nem nagy ördöngősség elkészíteni. Aztán ha kész, porcukorral megszórjuk, a közepébe lekvárt teszünk, és már fogyaszthatjuk is. Akkor jó, ha harapáskor azt érezzük, üreges a tésztája. Az evését nehéz abbahagyni, úgyhogy nem árt sokat készíteni. Ehhez jön az alábbi recept.

fa_nk2.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg búzaliszt
  • 1 tasak élesztő
  • 3 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 tojássárgája
  • 7 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • sütéshez étolaj

Elkészítés:

A tejet egy nagy bögrébe öntjük, teszünk bele egy evőkanál cukrot, enyhén meglangyosítjuk, s felfuttatjuk benne az élesztőt. Amíg az élesztő felfut, a lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáaadjuk a többi hozzávalót, majd a felfutatott élesztőt is, és kellemes lágy tésztává gyúrjuk. Addig kell dagasztani, amíg a tészta elválik a táltól. Ezután letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és egy órára kelni hagyjuk meleg helyen, mondjuk a radiátoron.

Ha megkelt, lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, és nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk. A korongok közepébe a hüvelykujjunkkal lyukat nyomunk úgy, hogy ne szakadjon át a tészta. Hagyjuk így őket egy jó 30 percig, ez idő alatt kelnek még egy kicsit. Majd egy magas falú serpenyőben olajat hevítünk, és kisütjük őket. Az olajba a lyukas felükkel helyezzük, ha szép barna ez az oldaluk, megfordítjuk, és a másik oldalukat is szép barnára sütjük. Rövid idő alatt megsülnek.

Papírtörlővel kibélelt tálcára helyezzük a fánkokat, hogy az olaj lecsepegjen róluk, majd porcukorral meghintjük, és lekvárral ízesítjük.

fa_nk4.jpg

fa_nk1.jpg

fa_nk3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr1314560190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.