Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Mézeskalács
Tej és tojás nélkül

Advent idején nálunk mindig készül egyszer-kétszer mézeskalács. Most, hogy végre van hó, igazán téli hangulat lett, és a legkisebb gyermekemmel nekiálltunk mézeskalácsot sütni. Neki ez volt az első alkalom, amikor tevékenyen részt tudott venni az elkészítésben, így nagy lelkesedéssel kezdett hozzá; csorgatta a mézet a tálba, adagolta a fűszert, nyomkodta a formákat.

img-1888.JPG

 

Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt
  • 1/4 kg napraforgóméz
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 1 csapott ek szódabikarbóna
  • 1 csapott ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 dl rizstej

Elkészítés:

A hozzávalókat egy tálban lazán összekeverjük, aztán egy éjszakára hűtőben pihentetjük. Mi most reggel kezdtünk hozzá, így az éjszaka helyett a délutáni alvás végéig pihent a tészta a teraszon, de ha nincs idő pihentetésre, az sem baj. A gyúrás után két részre osztottam a tésztát, és külön-külön nyújtottam ki. A nyújtás nem éppen könnyű feladat, ez a tészta kicsit keményebb, mint egy hagyományos. A tésztát érdemes egészen vékonyra (2-3 mm) kinyújtani, a szódabikarbónától sütés közben szépen megemelkedik.

img-1882.JPG

A formázásnál jó, ha van segítség, aki kiválogatja, milyen minták legyenek, aztán boldogan nyomkodja a különböző formákat a tésztába. Mi különraktuk a kisebb és a nagyobb mintákat, mert ezeknek eltérő a sütési idejük, és a mézeskalácsnál egy-két perc is sokat számít.

img-1885.JPG

A fenti képen a nagyobb csapat van, ezt 15 percig sütöttem 180 fokon, alsó-felső sütéssel. A kép nem adja vissza, a teteje éppen csak kicsit megbarnult, a belseje ilyenkor teljesen puha, de ha tovább sütném, nagyon gyorsan kiszáradna.A kisebb csapat 13 perc alatt készült el. Ha fel szeretném akasztani, akkor még melegen egy szívószál segítségével lyukat szúrok bele, ha azonban neveket szeretnék beleírni, akkor azt még sütés előtt a tésztába nyomom.

img-1887.JPG

Az elkészült sütiket fémdobozba rakom, és hagyom kihűlni. Díszíteni dekortollal vagy porcukros vízzel lehet, a cukros vízhez tettem ételfestéket is, így kicsit norvég stílusú lett. Nálunk 3 adag készült, és mire a harmadik adag is megsült, az első éppen el is fogyott.

img-1891.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr4914491576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.