Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Brassói, az igazi
Finom, laktató egytálétel

Szerintem ahány szakács, annyi brassói aprópecsenye létezik. Hogy ez az igazi, azt Stahl Judit Gyors házias ételek című könyvéből tudom. Nekem nem hasonlít az éttermekben kóstoltakra, mindenesetre nagyon finom. Bár a recept szerint gyors, szerintem nem egyszerű elkészíteni, sokáig tart, de tényleg megéri a fáradozást. A brassóit a férjem nem nagyon szereti, ezt azonban jóízűen megeszi.

brasso_i3.jpg

Hozzávalók: 

  • 40 dkg sertéscomb
  • 40 dkg burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál morzsolt majoránna
  • 1 dl víz

2 személyre lesz elég.

Elkészítés:

A szalonnát felkockázzuk, mérsékelt tűzön egy serpenyőben pörcösre sütjük, hogy a zsírja kiolvadjon. Amíg ez a folyamat tart, megmossuk, felkockázzuk a húst, aztán sózzuk, borsozzuk, és meghintjük 1 evőkanál morzsolt majoránnával. 

A krumplit meghámozzuk, egyforma kockára szeleteljük, és sós vízben puhára főzzük. Amíg fő a krumpli, és olvad a szalonna zsírja, apróra vágjuk a vöröshagymát, összezúzzuk a fokhagymát.

Ha a szalonna megpirult és pörcös lett, kiszedjük a zsíradékból, a zsírjából egy másik serpenyőbe teszünk pár evőkanállal, ebben fog majd a krumpli sülni. A maradék zsíron először a húst kifehérítjük, picit pirítjuk, aztán kiszedjük a zsírból, és abban megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Ha kellően üveges a hagyma, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a húsokat, és az egészet felöntjük kb. 1 deci vízzel. Gyorsan felforraljuk, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön 30-35 percig főzzük, időnként megkavarjuk. (Ha a főzési idő előtt elfő a víz, pótoljuk.)

A krumplit lecsepegtetjük, és egy tiszta konyharuhára tesszük, hagyjuk hűlni, száradni. Amikor már majdnem kész a hús, a korábban a másik serpenyőbe tett szalonnazsírt felhevítjük, és megsütjük benne a krumplikat. Ha elkészültek, a húsról levesszük a fedőt, átöntjük oda a sült krumplikat, jól összekeverjük, és kb. 2 perc alatt készre főzzük.

Ízlés szerint lehet még borsozni. 

brasso_i1.jpg

brasso_i2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr2214373807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.