Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Egyszerű csülök pékné módra
Ízletes és laktató

Nemrég szoktam rá, hogy készítsem ezt az ételt. Ízletes és laktató. Sokféleképpen lehet elkészíteni, az én receptem Anyukámtól van, nem a klasszikus, de hasonló. Egyszerű és nagyon finom, omlós a hús, ízes a burgonya, mindig elfogy az utolsó falatig.

csu_lo_k4.jpg

Hozzávalók:

  • 1 sertéscsülök, én általában 1-1,2 kg-osat veszek
  • 15 szem feketebors
  • 2 babérlevél
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • víz
  • 4-5 közepes burgonya
  • kevés vaj
  • kevés sör

2-3 személyre elég.

Elkészítés:

A csülköt alaposan megmossuk, és 3-4 ponton bevágjuk, így meglátjuk, hogy rendben van-e belül. Ha igen, beletesszük egy lábosba, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. A vízbe tesszük a fűszereket, 1 vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, a babérleveleket, a feketeborsot, és mindezt jó alaposan megsózzuk. Közepes lángon megfőzzük a csülköt fedő alatt. Addig főzzük, amíg a hús leválik a csontról. Ez a folyamat általában 3 óra hossza.

Ha a csülök megfőtt, hasábokra vágjuk a krumplit, egy burgonyát 4 cikkre szoktam vágni. Kivajazzuk a sütőtálat, belerakosgatjuk a krumplikat, majd egy vöröshagymát felkarikázunk, és ráhelyezzük a krumplikra. A csülköt én nem egyben, hanem úgy mond szétcincálva helyezem a hagymákra, bőrével felfelé. Végül azzal a lével, amelyben a csülök főtt, meglocsolom, lefedem, és beteszem a 220 fokra előmelegített sütőbe. (Nem kell az összes lét ráönteni, csak 2, max. 3 szedőkanálnyi szükséges.) Így sütöm kb. 45 percig alul-felül sütési funkción, majd leveszem az ételről a fedőt, és egy kevés sörrel meglocsolom. Nem kell aggódni, mire elkészül az étel, a sör alkoholtartalma elpárolog. Még 45 percig sütöm, időnként egy kis sört öntök rá, ettől jó piros és ropogós lesz a hús.

csu_lo_k1_ma_solata.jpg

csu_lo_k2.jpg 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr614382548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2018.11.21. 21:40:17

MAJORANNÁVAL BEDÖRZSÖLVE !!! :)

Modern háziasszony 2018.11.22. 06:43:50

Köszi, majd kipróbálom úgy is :-)

==T== 2018.12.01. 14:04:56

Üdv!

Leírom, én hogy csinálom.

Kell ugye egy nagy fazék meg egy beleillő csülök, esetleg két kisebb.

A csülköt először rendesen megmosom ill. lekaparom róla a esetleges szőrt/sertét.

Ezután gyakorlatilag 2 óráig - kb. ekkorra válik el simán a csontjától - főzök belőle egy csülöklevest. Kell mellé 2 normál méretű megpucolt vöröshagyma, két vagy négyfel évágva, néhány gerezd fokhagyma, bors, só, répa, zöldség esetleg karalábé.

Babérlevélből csak 1 esetleg 2 levél.

Ezután a csülköt kiveszem a léből/levesből, beletesze megy nagy tepsibe, kihúzom belőle a csontját, és kis darabokra vágom.

A bőrt külön darabolom.

A darabokat bekenem sóval, borssal és préselt fokhagymával, majd szétterítem a tepsibe.
T eszek a tepsibe némi zsírt, és cikkekre vágott kruplit halmozok rá, hogy befedje a tepsit. Erre még további vöröshagymát terítek - cikkekre vágva, szétbontva, + picit szétnyomott fokhagyma gerezdeket.

Ha ez megvan egy kb. fél liter sört öntök még alá, és mehet a sütőbe.

Kb. egy órasütést után ráöntöm a maradék sör javát, tövábbi 30-40 perccel később kiveszem a tepsit, a hús és bőrdarabokat kibogarászom a krumplik tetejére, hogy a sütőbe visszatéve még további kb. fél óráig piruljon+ még ekkor ráöntöm a maradék sört, .

A végére teljesen összeérnek az ízek, és a csülök midnen eleme fogyaszthatóan puha lesz.

Modern háziasszony 2018.12.02. 07:41:34

@==T==: Úgy is biztos nagyon finom :-)

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.