Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Gesztenyés-csokis muffin
Megédesíti a szürke téli napokat

Ha beköszönt a november, ráállok a gesztenyére. A szelíd gesztenye tele van E-vitaminnal, de nemcsak ezért szeretem. Eddig  azonban nem túl sok variációban fogyasztottam, de amikor a napokban a receptjeimet lapozgattam, rábukkantam erre a muffinra. Eddig észre se vettem, most azonnal elkészítettem, és rögtön szerelem lett. Készíteni is csudajó, enni még inkább, megédesíti a hideg, szürke napokat.

gesztenye_s_muffin1.jpg

Hozzávalók:

  • 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza 
  • 10 dkg étcsoki
  • 10 dkg teavaj
  • 5 dkg finomliszt
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál rumaroma
  • csipet só

Elkészítés:

A gesztenyemasszát kivesszük a fagyasztóból, hagyjuk kiengedni. Közben a csokit feldaraboljuk, majd megolvasztjuk. Amíg olvad, kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, összekeverjük őket. A tojásokat feltörjük, és külön edénybe tesszük a sárgájukat és a fehérjüket. A fehérjékbe tesszük a csipet sót, habverővel vagy robotgéppel kemény habbá verjük. Ekkorra a csoki minden bizonnyal felolvadt, levesszük a melegről, és hagyjuk hűlni.

Amíg a csoki hűl, előmelegítjük a sütőt 175 fokra, a vajat kockára daraboljuk, a muffintepsit kibéleljük papírkapszlikkal.

Ha a csoki kihűlt, beleöntjük egy nagy edénybe, és hozzáadjuk a vajat. Robotgéppel összekeverjük őket. Ezután beleöntjük a cukrot, a rumaromát, és a géppel megint alaposan megkeverjük. Most adjuk hozzá a tojásokat, elkeverjük velük a masszát,  azután a kiengedett gesztenyét is beletördeljük, végül a sütőporos lisztet is beleöntjük, a robotgéppel alaposan belekeverjük. Előveszünk egy keverőkanalat vagy fakanalat, és a habbá vert tojásfehérjéket szépen, nagy mozdulatokkal belekeverjük. 

Végezetül a tésztát beleadagoljuk a kapszlikba, a massza 12 darab muffinra elég. A muffinsütőt betoljuk a sütőbe. A muffinokat 25 percig sütjük. Szépen megnőnek, és mire elkészülnek, itt-ott kis repedések lesznek a tetejükön. Ettől - mondjuk úgy - rusztikusak lesznek.

gesztenye_s_muffin3.jpg

gesztenye_s_muffin2.jpg

Stahl Judit muffinos könyvében találtam a receptet, ő 2 evőkanál rummal javasolja, de mert mi nem fogyasztunk alkoholt, a rumot 1 teáskanál rumaromával helyettesítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr2014372619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.