Néhány éve kezdtem el Márton-napra libacombot sütni, és az első adagnak akkora sikere volt, hogy azonnal elfogyott, a gyerekek csak kérdezgették, maradt-e még. Ebből kiindulva egyszerre több combot sütök, mint ahányan vagyunk, miközben a libacomb igencsak méretes tud lenni, és nem mellékesen elég drága is. Mai adag öt főre készült, 7 db libacombból, amit időben beszereztem a hentesnél. Aztán kicsit elbizonytalanodtam, mert hirtelen olyan nehéz lett a bevásárlószatyrom, hogy inkább hazajöttem, és nem vettem semmi mást. Így maradt el majdnem a kötelező lilakáposzta, de szerencsére a férjemnek még idejében egészbe jutott.
Sült libacombok párolt zöldségekkel és lilakáposztával
Hozzávalók:
- fejenként 1 db libacomb (plusz a ráadás)
- só, bors
- rozmaring
A zöldségek:
- 5 db burgonya
- 2 fej hagyma
- 1 db cékla,
- 3 db sárgarépa
A káposztához:
- 1 közepes fej lila káposzta
- olaj
- 1 db alma
- só, őrölt kömény, csipet szerecsendió
- 2 evőkanál cukor
Elkészítés:
Azzal kezdem, hogy a libacombokat jól átmosom, átnézem, maradt-e benne toll vagy egyéb szennyeződés. Ha valaki ismer olyan hentest, ahol nem marad, akkor szóljon, én ui. mindegyik combon találtam még tollat vagy a tokot, amit elég nehéz kiszedegetni. Mivel a liba elég zsíros tud lenni, a húsok felénél meguntam a tollkaparászást, és egyszerűen levágtam a bőr egy részét, a zsírral együtt. Ezt nem kell kidobni, aki szereti, kisütheti belőle a libazsírt lassú tűzön. Tisztítás után megsózom-borsozom a húsokat, bőrével felfelé beteszem egy sütőedénybe úgy, hogy zsiradékot nem teszek alá. Lefedve betolom a sütőbe kb. 220-230 fokra, és 45 percig sütöm.
Eközben előkészítem a zöldségeket, megmosom, kockákra vagy karikákra vágom, és fekete sóval megszórom azokat. Sima só is megfelelő, a fekete só a himalájai, tisztítatlan változat, ami a leírása szerint tele van ásványi anyagokkal. A szaga alapján biztosan van benne valami, nekem a főtt tojás jut róla eszembe. A sárgarépából és a hagymából mindig kicsivel többet pucolok a szükségesnél, mert előkészítés közben elkezd fogyni, attól függően, hányan járnak-kelnek a konyhában :)
Amikor letelt a 45 perc, a combokhoz hozzáadom a zöldségeket és egy szál rozmaringot. Ehhez először a húsokat ki kell szedni, mert a zöldségek kerülnek alulra, és a combok felülre. Ha túl sok zsír van a tepsi alján, akkor egy szedőkanállal kiszedek belőle, hogy a húsokat ne lepje el. A húsokat meg lehet locsolni kicsit a zsírral, ezután visszateszem újabb 45 percre az egészet, immár 250fokra. Félidőben így nézett ki:
Amíg a hús és a zöldségek sülnek, hozzákezdek a káposztához. A lilakáposztát csíkokra vágom, besózom, és pár percig állni hagyom. Lábosban olajon megpirítom, majd annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, felteszem lassú tűzön főni, és beleteszek egy felszeletelt almát. Őrölt köményt adok hozzá, és kb. fél órán át néha megkeverve hagyom lefedve főni. A végén őrölt szerecsendióval és cukorral ízesítem. Amikor a cukor felolvad, elkészült a káposzta.
Mire a káposzta elkészül, a sütőben is megpuhultak a zöldségek, és pirultak a húsok. Újra meglocsolom a combokat a zsírral, és még 10 percig pirítom. Íme a végeredmény:
Jó étvágyat!