Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Legfinomabb házi krumplis pogácsa
Azonnal elfogy

A testvéremnél kóstoltam először ezt a pogácsát, négyen ettük, és tulajdonképpen mire kettőt pislogtunk, elfogyott egy tepsivel. A második adag pogácsa se tartott sokáig, én pedig azonnal elkértem a receptjét. Azóta sokszor készítettem már, azzal a különbséggel, hogy köménymagot is szórok a közepére. Mindig nagy sikert arat, valójában lehetetlen annyit csinálni belőle, hogy ne fogyjon el azonnal. 

p3.jpg

Hozzávalók:

  • 45 dkg burgonya
  • 40 dkg liszt
  • 1-1,5 evőkanál só
  • 12 dkg sertészsír
  • 1,5 dl tej
  • 1 zacskó élesztő (por)
  • 1 evőkanál cukor
  • ízlés szerint köménymag
  • tej a kenéshez

Elkészítés:

A krumplit megmossuk, meghámozzuk, kis darabokra vágjuk, és egy lábosban sós vízben puhára főzzük. Ha kész, leöntjük róla a vizet, és krumplitörővel összezúzzuk. Hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt a burgonya, meglangyosítjuk a tejet, beletesszük a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Amíg az élesztő felfut, egy tálban elkészítjük a tésztát: a lisztet a sóval, a burgonyával és a zsírral összegyúrjuk, a kapott massza közepébe lyukat csinálunk, beleöntjük a felfutott élesztőt, és lágy tésztává gyúrjuk. Lefedjük egy tiszta konyharuhával, és csaknem 1 órán keresztül hagyjuk kelni. 

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Lehetőleg négyzet vagy téglalap alakúra. Ezután egymással szemközti oldalakon középig behajtjuk, majd újra kinyújtjuk. Egy késsel "berácsozzuk", de óvatosan, nehogy elvágjuk a tésztát. Végül pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rátesszük a pogácsakat, majd megkenjük őket tejjel, és ha kedvünk van hozzá, szórunk rá köménymagot. (Általában 2 adag, azaz 2 tepsi pogácsám lesz.)

A tepsit betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és légkeverésen megsütjük. Nekem 16-17 perc alatt megsülnek a pogácsák, a testvérem sütőjében úgy 25 perc alatt készülnek el.

Ha kihűltek, fogyaszthatjuk. Figyelem: tényleg nagyon kapós :-)

p1.jpg

p2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr5514334801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.