Szeretjük a tésztát, és a spagetti mindig nagy sikert arat itthon. Ezt a változatot akkor készítettem először, amikor nagyon meg voltam fázva, és már elegem volt az orrfújásból, orrdugulásból. Igencsak hatásos!
Hozzávalók:
- 400 gramm tojás nélküli spagetti tészta (pl. Barilla)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 250 gramm tonhalkonzerv
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál póréhagyma
- 1 marék olajbogyó
- 2 közepes paradicsom
- 1 evőkanál citromlé
- 1 kávéskanál szárított chilipaprika
- fűszerek: só, bors, majoranna, bazsalikom
4 személyre lesz elég.
Elkészítés:
Egy lábosban vizet forralunk, a lobogó vízbe beletesszük a tésztát, picit megsózzuk, és forrástól számítva 8 percig főzzük, majd rögtön le is szűrjük.
Előkészítjük a mártást: fokhagymát, póréhagymát, paradicsomot, olajbogyót aprítunk. Eközben serpenyőben olajat hevítünk, majd kibontjuk a tonhalkonzervet, a halat kisebb darabkákra szedjük, és beleszórjuk az edénybe. Ha a hal elég olajos, érdemes a saját olaját felhasználni. A húsra rádobjuk a fokhagymát, a paradicsomot és a póréhagymát, és 2-3 perc sütés után az olajbogyókat is. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, őrölt borssal, majorannával és bazsalikommal. (A halat érdemes még sütés előtt megkóstolni, mennyire sós). Ezután adjuk hozzá a felaprított chilit. Egy citromot kicsit meggörgetünk, félbevágjuk, és kb. egy evőkanálnyi citromlét nyomunk a mártásra.
A tésztát és a mártást külön tálalom, így mindenki ízlése szerinti mennyiséget tehet a tányérjába.