Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Fokhagymakrémleves
Jellegzetes őszi-téli leves

Beköszöntött az ősz, a hűvös, nálunk elkezdődik a krémlevesek ideje. A fokhagymakrémlevest nagyon szeretem, nemcsak tápláló, hanem egészséges is, a fokhagyma ugyanis számos jótékony hatással rendelkezik. A belőle készült levest mi reszelt sajttal és krutonnal esszük, előfordul, hogy a krutont házilag készítjük.

f2.jpg

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 15-20 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 leveskocka (erőleves vagy tyúkhúsleves)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 liter víz
  • fűszerezéshez őrölt feketebors és reszelt szerecsendió

4 személyre elég.

Elkészítés:

A vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk, felaprítjuk. A serpenyőbe tesszük a vajat, amikor forró, beledobjuk a vöröshagymát és fonnyasztjuk. Amikor már jó üveges a hagyma, hozzáadjuk a fokhagymákat is, együtt sütjük egy kicsit. Érezni kell, ahogy megcsapja orrunkat a fokhagyma jellegzetes illata. Az evőkanál lisztet a hagymákoz adjuk, így pirítjuk egy kicsit. 

Közben a liter vizet feltesszük forrni a leveskockákkal, forrás után lassú lángra vesszük a tüzet, és a léhez adjuk a lisztes hagymákat. Hozzáöntjük a főzőtejszínt, és fedő alatt lassan főzzük. Tényleg lassan, mert írtó gyorsan ki tud futni. Az a legjobb, ha nagyon mély lábasban főzünk. 

Főzzük a levest legalább fél óráig, majd botturmixszal összetörjük a hagymákat. Szép sima, fehéres-sárgás leves lesz a végeredmény. Ízlés szerint teszünk bele őrölt feketeborsot, reszelünk bele szerecsendiót, és rottyantásig főzzük. Majd zárjuk el alatta a gázt.

f1.jpg

Tányérba szedjük a levest, sajtot reszelünk bele, és krutont is teszünk bele. Máris fogyasztható. Nagyon finom füstölt sajttal. Laktató finom étel.

 f3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr1514275209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.