Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Rácsos almás dióval
Az ősz slágere

Itt van az ősz, egyre több háziasszony egyre sűrűbben kapcsolja be a sütőt, hogy szeretteiknek valami finom süteményt készítsen. Ilyenkor kezdődik az alma szezonja is, a hűvösebb őszi délutánokon, estéken jólesik egy kis almás finomság. A mi családi receptünk szerint dió is kell bele, aminek szerencsére szintén most van szezonja.

a1.jpg

Hozzávalók a tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 16 dkg sótlan vaj vagy margarin
  • 16 dkg cukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 csomag élesztő (por)
  • max. 0,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héjja

Hozzávalók az almás töltelékhez:

  • 6 darab szép alma
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint fahéj
  • egy marék apróra vágott dió
  • 4 evőkanál cukor

Szóráshoz porcukor

Elkészítés:

Előbb a tölteléket készítjük el. Az almákat alaposan megmossuk, meghámozzuk, és egyforma kockákra vágjuk. Egy kisebb lábosba teszünk 4 evőkanál cukrot, picit megolvasztjuk, majd hozzáadjuk az almákat. Így pároljuk őket, majd a citromlevet is hozzáadjuk. Aztán hagyjuk kihűlni, a fahéjat akkor adjuk hozzá, amikor az alma kihűlt. 

Amíg az alma hűl, elkészítjük a tésztát. A tejben felfuttatjuk az élesztőt, összekeverjük a többi tésztához valót, majd beleöntjük a tejes élesztőt. Simára gyúrjuk. A tészta 2/3 részét téglalap alakúra nyújtjuk lisztezett deszkán, beletesszük a tepsibe. Ráadagoljuk az almákat, egyenletesen eloszlatjuk, a diót közé szórjuk. A maradák tésztából hosszú henger alakú formákat nyújtjuk, lehetőleg egyforma vastagságúakat, ezekből végül rácsokat alakítunk ki az almán.

a2.jpg

Előmelegített sütőben 180 fokon, alul-felül fokozaton szép aranybarnára sütjük. Körülbelül 30 perc alatt elkészül, de mielőtt elzárnánk a sütőt, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e rendesen a tészta. Ha a villa kihúzáskor nem marad ragacsos, a tészta megsült.

a4.jpg

a5.jpg
 

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr7314290771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2018.10.11. 13:05:30

Sütőpor is, meg élesztő is?! Ez biztos??

Modern háziasszony 2018.10.11. 13:20:59

Szia GGY! Igen. Ritka finom, omlós lesz a tészta :-)

Modern háziasszony 2018.10.11. 16:51:52

Sok sikert ozzá :-) A tejjel óvatosan, amiben az élesztőt felfuttatod, kevésben csináld, legfeljebb ha igényli még a tészta, 1-2 löttyintés tejet adhatsz hozzá, de ha sok tejben futtatod, nagyon lágy lesz tőle a tészta.

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.